De Thaise premier heeft aan CNN toegegeven dat de Thaise autoriteiten de Birmese Rohingya vluchtelingen op zee aan hun lot hebben overgelaten. Deze mensonterende behandeling van de vluchtelingen moet volgens Tweede Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) direct eindigen, “in hun eigen land Birma worden de Rohingya’s niet erkend en gediscrimineerd, als vluchtelingen mogen ze niet ook nog de dood in gedreven worden door andere Aziatische landen”.

Peters pleit er in schriftelijke Kamervragen voor dat de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking snel bij de Thaise, Birmese, Indonesische en Maleisische autoriteiten aandringen op een menswaardige behandeling van de Rohingya vluchtelingen, waarbij hun mensenrechten worden beschermd. Ze wil ook weten wat Nederland voor deze groep vluchtelingen kan betekenen.

Schriftelijke vragen van de leden Peters en Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de Birmese Rohingya vluchtelingen.

1.
Bent u bekend met het bericht van CNN waarin de Thaise premier toegeeft dat de Thaise autoriteiten Birmese Rohingya vluchtelingen aan hun lot hebben overgelaten op zee?*  

2.
Wat is uw oordeel over dit gedrag van de Thaise autoriteiten en het Thaise leger? Heeft u de Thaise autoriteiten aangesproken op dit mensonterende handelen? Zo nee, bent u dit van plan? Zo nee, waarom niet?

3.
Wat is precies de situatie van de Rohingya’s in Birma en de Rohingya vluchtelingen in rest van de wereld?

4.
Verleent Nederland hulp aan Rohingya vluchtelingen in Bangladesh of in andere landen? Zo ja, hoeveel en op welke manier doet Nederland dit? Zo nee, waarom niet?

5.
Bent u bereid om bij Birma, Thailand, Bangladesh, Indonesië en Maleisië of bij de ASEAN aan te dringen op een betere en menswaardige behandeling van de Rohingya’s, waarbij de mensenrechten goed worden beschermd? Zo nee, waarom niet?

  *http://edition.cnn.com/2009/WORLD/asiapcf/02/12/thailand.refugees.admission/index.html