Op 1 mei wordt in De Balie een progressief pamflet voor de multiculturele samenleving gepresenteerd en bediscussieerd. Daarvoor is de première van Hetze; een politiek verkiezingsdrama door Pieter Hilhorst.

De Balie

woensdag 1 mei / 20.00 uur en 21.00 uur / theater en debat

HETZE/ HAAKS

21.00 uur: HAAKS

Manifest vóór de multiculturele samenleving

Inspelend op gevoelens van onbehagen wint rechts fors terrein, in Nederland en in heel West-Europa. Belangrijkste doelwit zijn de migranten. Het vreemde beangstigt, dat is menselijk, maar het versterken van die angst is spelen met vuur.

Op de Dag van de Arbeid wordt een krachtige progressieve interventie gepresenteerd. De ondertekenaars, afkomstig uit politiek, wetenschap, kunst en media, laten een tegengeluid horen, niet om problemen te ontkennen maar te onderkennen. Nederland ís een migratieland, Nederland ís een multiculturele samenleving. Dat is geen keus maar een feit. Die erkenning zijn we aan onze stand verplicht. De problemen die daarbij horen vragen om antwoorden. Angst is daarbij een slechte raadgever. Een multiculturele democratie kan alleen functioneren op basis van vertrouwen.

Deelnemers aan het debat zijn onder andere: Femke Halsema, Hendrik Jan Schoo, Guilly Koster, Jaffe Vink, Jude Kehla Wirnkar en Jan Willem Duyvendak.

20.00 uur: HETZE

Een politiek verkiezingsdrama door Pieter Hilhorst

Na een spreekbeurt is de lijsttrekker van Weerbaar Nederland het ziekenhuis in geslagen. De daders zijn ontkomen. De politie zegt dat het om vier Marokkanen gaat. De regering is ernstig in verlegenheid gebracht door de aanslag. De lijsttrekker is hun kwelgeest en als hij uit zijn coma ontwaakt, kan hij ook nog eens de martelaar uithangen. Hoe dat te voorkomen? De tegenstellingen in het kabinet lopen hoog op. De rechtse minister van Binnenlandse Zaken wil strenge bestraffing van de mogelijke daders. Een deltaplan tegen criminaliteit en multiculti-illusies. Dit is zijn kans om het aan Weerbaar Nederland verloren terrein terug te winnen. De linkse minister-president is tegen. Hij roept de hulp in van zijn minister van onderwijs. Zij is van Marokkaanse origine en moet het zelfreinigend vermogen van de Marokkaanse gemeenschap mobiliseren. Een journaliste gooit olie op het vuur. Ze ontwaart het ene complot na het andere. In de wereld van Hetze is wantrouwen de norm. Niets is wat het lijkt en niemand gelooft wat een ander zegt.

Een geënsceneerde lezing door Ger Thijs, Marisa van Eyle, Esgo Heil en Marline Williams, toneelbeeld: Sanne Danz & Sacha Zwiers, regie: Carel Alphenaar.

Alle debatten zijn ook live te zien via DDS, zie www.balie.nl

reserveren:

er is een combikaart: HETZE/ HAAKS voor €8.

openingstijden kassa: op werkdagen van 13.00-18.00 uur of tot aanvang programma.

In het weekend 1 ½ uur voor aanvang.

telefonisch reserveren: 020 55 35 100 tijdens openingstijden tot drie kwartier voor aanvang.

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam