GroenLinks wil dat het kabinet aan China opheldering vraagt over de arrestatie en verdwijning van de Tibetaanse schrijfster

zangeres en tv-producent Jamyang Kyi.

Schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de arrestatie van de Tibetaanse schrijfster, zangeres en tv-producent Jamyang Kyi, d.d. 16 april 2008.

1. Is het u bekend dat de Amerikaanse omroep Radio Free Asia op woensdag 16 april bekend heeft gemaakt dat de Tibetaanse schrijfster, zangeres en tv-producent Jamyang Kyi op 1 april is gearresteerd in de Chinese stad Xining en dat er sindsdien niets meer van haar is vernomen?*
2. Bent u bereid om de Nederlandse ambassadeur in China op te dragen om bij de Chinese autoriteiten te informeren naar het lot van Jamyang Kyi en de reden van haar arrestatie?
3. Specifiek is de vraag of Jamyank Kyi op enigerlei wijze verdacht wordt van betrokkenheid bij de protesten tegen de Chinese overheersing van Tibet die in en rond Xining plaatsvonden?
4. Bent u bereid zich in te zetten voor een spoedige vrijlating van Jamyank Kyi, dan wel te bevorderen dat zij wordt bijgestaan in een eventuele procesgang?

• ANP, 16 april 2008