We zitten midden in de tweede coronagolf. En hoewel er voorzichtig positieve berichten verschijnen over vaccins, weten we ook dat we niet allemaal over een paar weken zijn ingeënt. Het virus is dus nog wel even onder ons. We willen alleen niet meer van lockdown naar lockdown hobbelen. Het is tijd voor een nieuw perspectief: hoe kunnen we leven met het virus en toch onze vrijheden terugkrijgen? Dit zijn de plannen van GroenLinks hoe we de schade aan ons welzijn en onze economie kunnen inperken.
Jesse Klaver: ‘De regering is alleen maar bezig met kijken wat we vandaag moeten doen, maar kijkt niet vooruit. We moeten niet langer de focus leggen op wat niet kan, maar op wat wel kan’.
GroenLinks wil veel meer gebruik maken van verschillende testen. Om snel resultaat te boeken, de bekende r naar beneden te krijgen en een (al dan niet gedeeltelijke) lockdown met weken te verkorten moeten we snel een populatietest doen. Daarnaast kunnen we door middel van heel veel sneltesten zorgen dat we weer naar de horeca, naar sportwedstrijden of naar het museum kunnen. Maar hoe werkt dat precies?
We hebben twee soorten testen, de PCR test en de sneltest, ook wel 'antigeentest' genoemd. Die eerste test die kennen we allemaal: het is de test die je krijgt als je je momenteel laat testen. De test met het onaangename wattenstaafje in je keel. Die test is heel erg precies. Ruim 98% van de coronagevallen wordt gedetecteerd. Maar de test heeft ook een aantal nadelen: de uitslag duurt lang, er is medisch personeel voor nodig en de test is duur. En misschien nog wel het belangrijkste: de test zegt wel dat je corona hebt, maar niet of je op dat moment ook besmettelijk bent. En juist dat hebben we nodig om besmettingen te voorkomen.