De Libische kustwacht stond op het punt om een boot met 500 migranten te onderscheppen, toen de Duitse hulporganisatie Sea Watch ingreep. Volgens de Libiërs frustreerde de organisatie de pogingen om de vluchtelingen terug aan land te brengen. Het is een tot dusver uniek incident in internationale wateren en schept een gevaarlijk precedent, aldus GroenLinks-senator Tineke Strik op radio 1 op 11 mei om 17.00 bij Nieuws&Co. 

Tineke was mede gevraagd wegens haar universitair docentschap Migratierecht aan de Radboud Universiteit en haar lidmaatschap bij het Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa waar ze een rapport schreef over de vluchtelingendeal met Turkije. ,,Dit is echt een voorbeeld van de strijd tussen wat de EU wil wat Libië doet en wat hulporganisaties willen hoe migranten een veilig heenkomen en een eerlijke asielprocedure wordt geboden. 

Tijdens het interview wordt opgemerkt dat Tunesie en Egypte veilige landen zijn en dat de migranten naar die landen zouden kunnen. Tineke ziet dat toch genuanceerder. ,,Voor de inwoners van die landen zelf is het inderdaad veilig, maar er is geen opvangsysteem en geen asielprocedure", aldus Tineke, die daarbij ook opmerkt dat het volgens het internationale zeerecht zo is geregeld dat veiligheid dient te worden geboden bij de dichtstbijzijnde veilige haven. ,,Zolang er niet voldoende waarborgen zijn om de mensen te beschermen, dienen ze naar een Europees land te worden gebracht."