Maandenlang pleitte GroenLinks vóór de opt-in methode voor junkmail of spam. Tevergeefs leek het. Geheel onverwacht stemde het Europees Parlement 30 mei vóór opt-in. Hierdoor is het sturen van "spam" ongevraagde reclame-e-mail verboden. Het ongevraagd plaatsen van ‘cookies’, onopgemerkte bestandjes die op de computer van de gebruiker achterlaten worden, waardoor het internetgebruik kan worden nagegaan, is ook van tafel.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Twee weken geleden was er een krappe minderheid voor opt-in. De christen-democratische fractie had zware principiële bezwaren. Nu blijkt een meerderheid van christen-democraten en socialisten ergens in de achterkamertjes een compromis met de raad van ministers gesloten te hebben. De bezwaren zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, waardoor dit toch nog onder het huidige Spaanse voorzitterschap kan worden afgerond. Dit alles verdient geen schoonheidsprijs, maar ik ben blij dat we nu hoogstwaarschijnlijk voor heel Europa de opt-in methode krijgen." Bij opt-in mag e-mail pas na uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker worden toegezonden.

Bewaren persoonsgegevens
Bij diezelfde ontwerprichtlijn ‘de verwerking van persoonsgegevens en de bescherming van de persoonlijke levensfeer in de sector elektronische communicatie’, waar spam en cookies onder vallen staat echter ook een negatief aspect. De lidstaten krijgen de mogelijkheid aanbieders van elektronische diensten te verplichten persoons- en andere gegevens van gebruikers gedurende een bepaalde periode te bewaren. Buitenweg: "Wij hebben tegen deze passage in de richtlijn gestemd. Het is al te eenzijdig om wèl het ‘afluisteren’, het opvragen van datagegevens door politiediensten, mogelijk te maken, maar geen garanties tegen big-brotherachtige praktijken in te bouwen."