Koopkrachtcijfers Rutte II

Toenemende inkomensongelijkheid: de cijfers

UPDATE: de op Prinsjesdag gepubliceerde Macro-economische verkenningen 2017 door het Centraal Planbureau (CPB) bevestigen: kabinet Rutte-II geeft de voorrang aan de hoogste inkomens. Laat Mark Rutte weten dat dit niet eerlijk is.

Sinds het aantreden van het kabinet is de inkomensongelijkheid toegenomen. De hoogste inkomens hebben er fors meer bijgekregen dan de laagste inkomens. GroenLinks en de SP vinden dat oneerlijk en hebben daarom vandaag een voorstel gepresenteerd dat ervoor zorgt dat een belastingvoordeel voor hoge inkomens wordt teruggedraaid en ten goede komt aan de mensen die dat het hardste nodig hebben.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei daarover dat de cijfers die GroenLinks en de SP gebruiken niet kloppen. De conclusie dat de inkomensongelijkheid toeneemt, weersprak hij niet.

Jesse Klaver: “Dijsselbloem wil goochelen met cijfers, maar hij weerspreekt niet de conclusie dat de hoogste inkomens er veel meer bij hebben gekregen dan de laagste inkomens. Dat kan hij ook niet weerleggen: de inkomensongelijkheid is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.”

GroenLinks heeft de berekening waaruit blijkt dat de hoogste inkomens er in de periode 2014-2017 zes keer meer hebben bijgekregen dan de laagste inkomens naar de minister van financiën toegestuurd zodat hij de cijfers zelf kan narekenen. Ze zijn hierboven te vinden.