Maandag 7 juli reed voor het eerst een rechtstreekse TGV-trein van Brussel naar Straatsburg voor de maandelijkse sessie van het Europees Parlement. Groenlinkser Joost Lagendijk maakte van de gelegenheid gebruik om snel en milieuvriendelijk te reizen.

Normaal gesproken vliegen maandelijks vier extra vliegtuigen tussen beide plaatsen waarvoor parlementsmedewerkers en parlementariërs een ticket kunnen aanschaffen. In plaats van vliegtuigen is er nu een snelle trein gekomen. De normale treinreis duurt vijf en half uur, wat de meeste parlementariërs veel te lang vinden. "Op deze manier krijg je meer medewerkers en parlementariërs de trein in. Zo wordt het Europees Parlement een klein beetje groener. Al is het natuurlijk beter om de zitting in Straatsburg helemaal af te schaffen", zegt Lagendijk.

Verplicht
De werkzaamheden van het Europees Parlement vinden normaal plaats in Brussel, waar ook veel andere EU-instellingen gevestigd. Twaalf keer per jaar moet het Europees Parlement in Straatsburg bijeenkomen omdat dat in het verdrag tussen de lidstaten zo geregeld is. Het Europees Parlement kan dit zelf niet veranderen, zoals door sommigen wordt gesuggereerd. En Frankrijk, dat vetorecht heeft hierover, lijkt voorlopig niet van plan om in te stemmen met een verdragswijziging die de reis overbodig maakt.

Wassenaar naar New York
De regeling is bepaald niet praktisch voor het werk in het parlement. Parlementariërs en medewerkers zijn veel tijd kwijt aan reizen en er moet veel gesleept worden met documenten. Daarnaast is de grote trek geldverspilling en levert het ook veel onnodige milieuvervuiling op. De Groenen in het Europese Parlement hebben laten berekenen dat de maandelijkse verplaatsing goed is voor 20.000 ton CO2 per jaar. Dit is ongeveer net zoveel uitstoot als het overvliegen van de hele gemeente Wassenaar (26.000 inwoners) naar New York.

Twintig keer minder
Het vervoer per trein is veel schoner dan vliegen. De CO2-uitstoot per treinreiziger is op dit traject twintig keer minder dan de uitstoot per vliegtuigpassagier. Veel mensen reizen per auto naar Straatsburg. Afhankelijk van het aantal inzittenden en het type auto is dat bijna net zo vervuilend als het vliegtuig. De snelle trein is daarom een goed alternatief. Lagendijk: "De trein is een stuk comfortabeler dan het vliegtuig. In de herfst wordt de parlementstrein geëvalueerd. Maar ik heb goede hoop dat de trein ook na het Franse EU-voorzitterschap blijft rijden."

Zie ook: