De Europese lidstaten moeten hun beloften nakomen meer troepen naar Afghanistan te sturen, vindt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. Door de onveiligheid trekken hulpverleners zich terug en blijven EU-projecten op de plank liggen.
“Afghanistan is twee jaar na de omverwerping van de Taliban uit de belangstelling. Zonder uitbreiding van de internationale troepenmacht zakt het land af naar een opiumeconomie zonder democratie”, zei Lagendijk donderdag 12 februari tijdens het debat over de vorderingen in Afghanistan in het Europees Parlement.
Gevaar bedreigt hulp
Maar liefst twaalf hulpverleners zijn vorig jaar in Afghanistan omgekomen. Hulpverlenende instanties en wederopbouwers dreigen zich terug te trekken of hebben dat reeds gedaan. Op die manier blijven honderdduizenden Afghanen verstoken van elementaire voorzieningen zoals huisvesting, water, riolering en gezondheidszorg. Ook Europese projecten staan in de ijskas. In totaal bleef voor 13 miljoen euro aan Europese projecten in Afghanistan onuitgegeven.
Europese troepen
Lagendijk: “De Europese Unie heeft goede plannen en goede bedoelingen voor Afghanistan, maar die kunnen in deze omstandigheden niet worden uitgevoerd. De belofte van het garanderen van veiligheid moeten de Europese lidstaten nakomen en troepen sturen om te voorkomen dat Afghanistan afzakt naar een opiumeconomie waar de krijgsheren de dienst uitmaken en de hoop op meer vrijheid, ook voor de Afghaanse vrouwen, teniet wordt gedaan.”
Niet sexy
Afgelopen week zijn plannen voor een Europese snelle interventiemacht weer in het nieuws geweest. “Zo’n interventiemacht is goed en ook nodig. Maar laten we bestaande middelen nu gebruiken om onze verplichtingen in Afghanistan na te komen. Veiligheid waarborgen in een land als Afghanistan is langduriger, moeizamer en minder sexy dan snelle interventie, maar een noodzakelijke voorwaarde om tot wederopbouw en democratisering te komen” aldus Lagendijk.
Opium
Grote kritiek heeft Lagendijk op de christen-democraten die er in december in slaagden een deel van de gelden voor Afghanistan te bevriezen omdat volgens hen eerst de drugshandel moest worden aangepakt. “Dat is politiek bedrijven over de ruggen van de Afghanen. Zinloze politiek bovendien. Omdat er te weinig internationale militairen zijn om de orde te handhaven zijn de Navo-troepen gedwongen de lokale krijgsheren, die de opiumsmokkel bedrijven, hun gang te laten gaan.”
Ook eurocommissaris Chris Patten ging in op deze problematiek en zei dat er zonder veiligheid geen strijd tegen drugs mogelijk was. “They are two sides of the same coin.” Volgende week reist Patten naar Afghanistan.