In Turkije ontvangen alle politiecommissarissen maandelijks een fax van de regering. Er staat op: ‘Herinnering! Martelen mag niet meer. De verantwoordelijken moeten worden bestraft.’ Voor Turkse politieagenten zijn de mensenrechten evenmin vanzelfsprekend als voor Amerikaanse gevangenisbewakers. Maar anders dan de regering-Bush is de Turkse regering erop gebrand haar uniformdragers beschaving bij te brengen. Alleen dan kan Turkije lid worden van de Europese Unie.

Onder druk van de Europese toetredingseisen is de Turkse democratie tot bloei gekomen. Mijn vrienden in Turkije durven tegenwoordig hun mond open te doen, zonder angst om te worden opgepakt wegens ‘belediging van de staat’.

Veel Europese politici lijken te schrikken van de Turkse hervormingsijver. Na de Duitse christen-democraten hebben onlangs ook de Franse gaullisten ervoor gepleit om Turkije buiten de EU te houden. Toen ze Turkije in 1999 het EU-lidmaatschap aanboden, dachten ze kennelijk dat het land toch wel zou zakken voor het toelatingsexamen. Ze verzinnen nu uitvluchten om Turkije alsnog te weren. Een moslimland zou niet in de EU passen. Met zeventig miljoen onderdanen zou Ankara teveel macht krijgen in Brussel. Al die Turkse armoedzaaiers zouden ons handenvol geld kosten.

Het financiële bezwaar is voorbarig. Het duurt nog jaren voor Turkije daadwerkelijk lid kan worden. Eerst moet het land alle Europese wetgeving overnemen en naleven. Daardoor zal de corruptie afnemen en de welvaart toenemen. Het Turkije dat over een jaar of tien toetreedt tot de EU zal een ander Turkije zijn dan dat van vandaag.

Het politieke bezwaar kaats ik terug naar de Europese politici. Laat ze een Europese Grondwet vaststellen waardoor de EU ook zelf een echte democratie wordt. Dan geeft niet de stem van regeringen, maar die van burgers de doorslag. De Turkse volksvertegenwoordigers zullen geen gesloten front vormen in het Europees Parlement. Moslim-democraten zullen meestal met het CDA meestemmen, Turkse Groenen met GroenLinks.

Het religieuze bezwaar komt het hardst aan. Wat zegt het over mij, Turkse Nederlander? Pas ik evenmin in Europa? Zijn mijn vriendschap en samenwerking met Europeanen gedoemd om stuk te lopen op wederzijds onbegrip? Dat is precies wat Osama bin Laden de moslims wijs wil maken. Mijd westerlingen, want ze verachten ons geloof. Hun democratie past niet bij de islam. We krijgen de christenen er wel onder als alle moslims zich verenigen.

De meeste Turken bedanken gelukkig voor Osama’s universele moslimunie. Zij kiezen voor de Europese Unie. Door Turkije op te nemen, wanneer het land daar klaar voor is, bewijst de EU dat islam en democratie wel degelijk samengaan. Dat is de zwaarste slag die Europa de moslimterroristen kan toebrengen.

Dogan Gök (31) is kandidaat voor GroenLinks bij de Europese verkiezingen.