De Taskforce Energietransities heeft half werk geleverd. Het klimaatprobleem wordt goed geduid, maar de formulering van de oplossingen vliegt de commissie uit de bocht. Kernenergie is geen oplossing voor het klimaatprobleem. Bij de afgelopen dinsdag begonnen behandeling van de VROM-begroting heeft GroenLinks aangekondigd met een motie te komen waarin kernenergie als optie wordt uitgesloten. Bij de hervatting van de begrotingsbehandeling woensdag a.s. zal GroenLinks deze motie indienen. De Kamer kan zich dan nog voor het kerstreces tegen kernenergie uitspreken.

GroenLinks vindt de ambities voor 50 procent CO2-besparing in 2050 te beperkt, als we weten wat nodig is om de klimaatverandering te stoppen. Meer ambitie is nodig en mogelijk, als we veel zwaarder inzetten op energiebesparing. Dat betekent invoeren van echte ecotax op fossiel energiegebruik, (kilometer)heffingen voor vervuilend verkeer, en een scherp C02-emmissiehandelplafond.

Ambitieuze groene energiepolitiek biedt Nederland economisch grote kansen. De komende decennia zal wereldwijd een enorme vraag ontstaan naar schone en zuinige producten en groene energieopwekking. Wie hier de technologie nu voor gaat ontwikkelen, heeft de sleutel naar economisch succes in handen.

GroenLinks verwerpt met kracht het voorstel om een 'Regieorgaan Energietransitie' in te stellen dat buiten de politiek om grote bevoegdheden zou krijgen over het energiebeleid en de beschikking over een budget tot 2 miljard euro. Milieu en energiepolitiek is bij uitstek een overheidstaak en daar dient door de democratisch gekozen organen over besloten te worden.

Wijnand Duyvendak