Alle Nederlanders dreigen vanaf volgend jaar 2 telefoongidsen te krijgen. Dat is een enorme verspilling van geld en papier. Het kabinet moet dit voorkomen.

Kamerlid Kees Vendrik vraagt het kabinet te voorkomen dat de Gouden Gids BV een zinloze en verkwistende concurrentiestrijd aangaat met de bestaande telefoongids. Dat kan door een strikte scheiding af te dwingen tussen de telefoongids voor particulieren en de bedrijvengids. Doet het kabinet dit niet, dan zullen alle Nederlanders vanaf volgend jaar worden opgezadeld met twee telefoongidsen.

De Gouden Gids BV heeft besloten de concurrentie aan te gaan met de bestaande telefoongids. Daarvan ondervindt zij sinds 1994 concurrentie omdat daarin toen ook een bedrijvengids is opgenomen (de roze pagina's). Kees Vendrik vindt deze vorm van concurrentie verre van zinvol: 'Niemand zit te wachten op een tweede telefoongids, die kosten kunnen we ons dus besparen.' Dit geldt zeker ook voor de acht duizend ton extra papier die dit op zal leveren, zo'n half procent van het totale papiergebruik in Nederland. Vendrik: 'Alle Nederlanders krijgen ongevraagd meer dan één kilo papier extra in de bus.'

Schriftelijke vragen van Kees Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Milieu betreffende dubbele verschijning telefoongids

1. Is het de minister bekend dat de Gouden Gids voornemens is vanaf volgend jaar ook de telefooongegevens van particulieren in haar bedrijvengids op te nemen, startende met een experiment in Alkmaar?

2. Welke voordelen zien de beide bewindslieden voor de consument en de bedrijven die adverteren van deze concurrentie met telefoongidsen?

3. Wegen deze eventuele voordelen op tegen het extra papiergebruik dat door de Gouden Gids BV zelf wordt geschat op 8 duizend ton per jaar?

4. Bent u bereid om een regeling te treffen zoals in België is gebeurd halverwege de jaren '90 toen een vergelijkbare situatie zich daar voordeed, waarbij de telefoongids wordt gescheiden van de bedrijvengids? Zo ja, op welke termijn?

5. Kan de minister aangeven waarom de NMa tot maart 2003 geen uitspraak heeft gedaan in de zaak die de Gouden Gids hierover in 1999 had aangespannen?