Sinds de uitbreiding van de EU op 1 mei heeft de Europese groene partij, waar GroenLinks medeoprichter en vooraanstaand lid van is, direct toegang tot de hoogste sferen van de Europese besluitvorming. De premier van Letland, Indulis Emsis, is namelijk de eerste 'groene' regeringsleider in Europa. Ook werd de groene fractie in het Europees Parlement versterkt met twee groene parlementariërs, eveneens uit Letland.

Op alle niveaus
De Groenen, een paar jaar geleden nog gezien als idealistische buitenbeentjes, zijn nu op alle besluitvormingsniveaus van de Europese Unie vertegenwoordigd:

Michaele Schreyer, van de Duitse groene partij Bündnis 90/Die Grünen, is Eurocommissaris voor de EU-Begroting. De groene fractie in het Europees Parlement is maar liefst 47 leden sterk. In Duitsland nemen de Groenen met drie ministers deel aan de regeringscoalitie. En op nationaal, regionaal en locaal niveau tellen de Europese groenen inmiddels duizenden gekozen vertegenwoordigers.

Succes
In januari werd de Europese groene partij opgericht. Boegbeelden zijn o.a. oud-studentenleider Daniel Cohn-Bendit en de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer. Maar ook in de nieuwe lidstaten is men overtuigd van de noodzaak van een groener beleid en de groene partijen timmeren er flink aan de weg. Met succes, zo blijkt in Letland. 

In versterkte formatie
Kathalijne Buitenweg, lijsttrekker van GroenLinks: 'De afgelopen vijf jaar was de groene fractie in het Europees Parlement een ijzersterk team. We zijn niet alleen de luidruchtigste en creatiefste fractie: door coherent en constructief te werk te gaan hebben we een onevenredig groot stempel kunnen drukken op het EU-beleid. En daar gaan we na de verkiezingen in juni in versterkte formatie mee door.'