Uitslag tussentijdse verkiezingen

GroenLinks heeft bij de herindelingsverkiezingen in Oldambt twee en in Venlo drie zetels behaald in de nieuwe gemeenteraad. In de nieuwe gemeente Peel en Maas deed GroenLinks mee via een gezamenlijke lijst met de PvdA en behaalde daarmee vier zetels.

Partijvoorzitter Henk Nijhof heeft de gekozen raadsleden inmiddels gefeliciteerd met hun verkiezing. Hij toonde begrip voor de teleurstelling in Oldambt en Venlo over het feit dat het resultaat minder was dan in 2006. Hij wees er tegelijkertijd op dat de omstandigheden nauwelijks vergelijkbaar zijn met vier jaar geleden, toen er minder partijen meededen.

Venlo

Met drie zetels is GroenLinks in Venlo de vierde partij in Venlo gebleven. In totaal stemde 7,4% van de kiezers op GroenLinks. Dat is een stap terug ten opzichte van de raadsverkiezingen in 2006. In dat jaar deden D66 en de SP niet mee in Venlo. Bij de Europese Verkiezingen in juni van dit jaar behaalde GroenLinks in Venlo 6,2% van de stemmen.

Oldambt

In Oldambt behaalde GroenLinks 8,4% van de stemmen (twee zetels). Oldambt is ontstaan uit de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten. Bij de Europese Verkiezingen in juni van dit jaar stemde 7,4% van de kiezers in deze gemeenten op GroenLinks.

Peel en Maas

De lijstcombinatie PvdA-GroenLinks behaalde in de nieuwe gemeente Peel en Maas 15,5% van de stemmen. De nieuwe fractie Peel en Maas is met vier mensen in de nieuwe raad de op één na grootste partij.