Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vrijdag uitgesproken dat het uitzetten van asielzoekers naar Griekenland tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is. Deze uitspraak legt een bom onder het Europees asielbeleid, dat stelt dat een asielzoeker zijn aanvraag moet doen in het eerste EU-land dat hij aandoet. Veel asielzoekers komen aan in Griekenland, maar reizen dan door naar Noordwest-Europa omdat de Griekse situatie uitzichtloos is. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini toont de uitspraak van het Hof aan dat het Europees asielbeleid onmiddellijk op de schop moet.

Sargentini: "Dit is een baanbrekende uitspraak die duidelijk het disfunctioneren van het Europees asielbeleid aantoont. Het Hof zegt in haar uitspraak dat de situatie in Griekenland zo schrijnend is dat uitzetting fundamentele rechten schendt. Afgelopen jaar heb ik met eigen ogen gezien hoe mensonterend de situatie daar  is. Het Hof bevestigt in feite wat iedereen al weet: het huidig Europees asielbeleid werkt niet en is onhoudbaar."

Verbetering asielbeleid geblokkeerd

Het zijn voornamelijk de noordelijke EU-landen die de status quo willen behouden, omdat de zuidelijke EU-landen nu het overgrote deel van de mensen moeten opnemen. Het Hof zegt nu dat door de oneerlijke procedures en de erbarmelijke omstandigheden voor asielzoekers in Griekenland dit gewoon niet meer kan. De herziening van de Europese asielregels (in Eurojargon de Dublin-verordening) staat al een tijd op de agenda, maar wordt geblokkeerd door sommige lidstaten, waaronder Nederland.

De Europese landen moeten nu hun verzet wel opgeven, zegt Sargentini: “Er moet nu een eerlijk, rechtvaardig en menswaardig Europees asielbeleid komen, waarin de lidstaten solidair zijn in de onderlinge verdeling van aanvragen. Ik wil van de Europese Commissie en de Europese ministers weten wat zij gaan doen met deze uitspraak, want één ding is duidelijk: dit gaat zo niet langer."

'Griekse' asielzoekers in Nederland

In Nederland zijn meer dan tweeduizend asielzoekers in afwachting van deze uitspraak voorlopig niet teruggestuurd naar Griekenland. De vraag is dan ook wat minister Gerd Leers (Asiel) nu gaat doen met deze mensen. Terugsturen naar het land waaruit ze gevlucht zijn, is geen optie, want dan zou het Hof ook Nederland terugfluiten en beboeten.

Sargentini: "Nederland moet de asielaanvragen van deze mensen zelf in behandeling nemen, dat is de enige mogelijkheid. De huidige regeling biedt daar dan ook de ruimte voor, het Verenigd Koninkrijk doet dat bijvoorbeeld al en Duitsland is van plan hetzelfde te doen. De andere EU-landen zouden dit voorbeeld moeten volgen totdat we een eerlijk, rechtvaardig en functionerend asielbeleid hebben."