GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt dat de bescherming van privacy van burgers in de Europese Unie zich op een glijdende schaal bevindt. De Europese Commissie stelde woensdag voor om gegevens van vliegtuigpassagiers vijf jaar lang op te slaan en direct door te sluizen naar Europese inlichtingendiensten.

Sargentini is van mening dat het opslaan en uitwisselen van passagiersgegevens van alle Europese burgers niet zinvol en buitenproportioneel is. "De Verenigde Staten willen niet ingaan op de vraag of het Amerkiaanse systeem hen heeft geholpen in het opsporen van mogelijke verdachten van terroristen. De effectiviteit van dit systeem lijkt ver te zoeken."

Europese Commissie neemt privacy niet serieus

Met de voorstellen voor een overeenkomst over het uitwisselen van passagiersgegevens geeft de Europese Commissie volgens Sargentini aan de privacy van de Europese burger niet serieus te nemen. "De Europese Commissie begrijpt blijkbaar niet dat we betere privacybescherming willen in Europa en geen slechtere. Het kan niet zo zijn dat fundamentele rechten, zoals privacy en toegang tot een rechter, met voeten getreden worden. Deze voorstellen zijn dan ook onacceptabel voor ons", aldus Sargentini.

Bankgegevens

Vorig jaar keurde het Europees Parlement het SWIFT-akkoord (+ video) goed, dat de uitwisseling van bankgegevens met de Verenigde Staten mogelijk maakt. De Groenen in het Europees Parlement stemden toen tegen. De liberalen (waaronder D66 en VVD) stemden voor de overeenkomst, net als de sociaaldemocraten (PvdA).

Sargentini: "Er verschijnen nu meer en meer berichten dat onze vrees voor de schending van privacy toen, nu werkelijkheid wordt. Helaas gelden dezelfde bezwaren over het voorstel voor de uitwisseling van passagiersgegevens. Ik hoop dat dit keer een meerderheid van het Europees Parlement onze lijn zal volgen en niet akkoord gaat met deze voorstellen van de Europese Commissie."