GroenLinks maakt zich ernstig zorgen over een groep Eritrese vluchtelingen die Italië heeft teruggestuurd naar Libië. Libië informeert de Eritrese autoriteiten regelmatig over de vluchtelingen en stuurt ze in sommige gevallen zelfs terug. Het is verboden om Eritrea te verlaten, waardoor deze vluchtelingen, maar ook hun achtergebleven familieleden groot gevaar lopen. Ze lopen het risico om zonder proces opgesloten te worden of om simpelweg te verdwijnen.

Europarlementariër Judith Sargentini is namens GroenLinks woordvoerder: "Het is onbegrijpelijk dat Italië deze groep Eritrese vluchtelingen heeft teruggestuurd naar Libië. Het lijkt er zelfs op dat ze onmiddellijk als illegale immigrant zijn bestempeld en geen asielaanvraag mochten indienen. Eritrea is het Noord-Korea van Afrika. Het gebruikt haar burgers als dwangarbeiders en verbiedt ze het land te verlaten. Dit trieste voorbeeld toont aan dat we een echt gemeenschappelijk Europees asielbeleid nodig hebben."

België is de komende zes maanden voorzitter van de Europese Unie en zet het hervormen van het Europees asielbeleid hoog op de agenda. Het huidige asielsysteem komt erop neer dat het eerste EU-land waar een asielzoeker binnenkomt ook de aanvraag moet behandelen en dat een asielzoeker maar in één EU land een asielaanvraag mag indienen. Lidstaten zoals Griekenland, Italië en Malta hebben door hun ligging te kampen met de meeste vluchtelingen en asielzoekers.

"Zonder een echt gemeenschappelijk Europees asiel- en migratiebeleid, waarbij de noordelijke landen solidariteit tonen met de zuidelijke lidstaten, zal een land als Italië zijn eigen weg blijven gaan en zullen er vluchtelingen tussen wal en schip vallen", aldus Sargentini. "Laat het Belgisch voorzitterschap moed tonen en Italië aanspreken op haar terugstuurmethodes. En de andere lidstaten oproepen om snel tot een overeenkomst voor een gezamenlijk èn solidair Europees asielbeleid te komen."

Donderdag bespreken de Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken de wens van de Belgen om voor 2012 een echt gemeenschappelijk Europees asielbeleid te komen.

Sargentini schreef eerder een blogbericht over dit onderwerp: Eerste hulp bij bootvluchtelingen