Afgelopen woensdag liet het Europees Parlement zich van zijn progressieve kant zien. Het stemde in met een rapport over gelijkheid tussen vrouwen en mannen in de Europese Unie en vroeg daarin onder meer om Europese wetgeving over vaderschapsverlof. Het is weer een klein stapje in de goede richting, maar betaald vaderschapsverlof in alle EU-landen is daarmee nog lang niet gegarandeerd. We roepen vaders op hun stem te laten horen in Brussel, om hun rechten als ouder om voor hun kindje te zorgen op te eisen.

De Europese Commissie heeft tot nu toe niet toegezegd dat ze wetgeving over vaderschapsverlof zal voorstellen. Zolang dit niet gebeurt, moet het Europarlement dus al zijn bevoegdheden aanspreken om dit verlof voor vaders te garanderen. Momenteel behandelt het Europarlement een richtlijn over zwangerschapsverlof. De Groene fractie wil deze richtlijn zodanig aanpassen dat vaders recht krijgen op twee weken betaald verlof. Dat zou een gigantische verbetering zijn ten opzichte van de karige twee dagen waar Nederlandse vaders het nu mee moeten doen.

Op dinsdag 23 februari vindt de cruciale stemming plaats in de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid om vaderschapsverlof in de richtlijn zwangerschapsverlof op te nemen. De Groene fractie organiseert een actie voor de stemming om te laten zien dat vaders voor hun kind en partner willen zorgen in de eerste weken na de geboorte. Vaders, kom met jullie kindjes naar Brussel op 23 februari om de roep naar vaderschapsverlof te steunen!

Meer informatie over de actie en over aanmelden.