Van Ojik roept Rutte en Samsom op om voor de komende Statenverkiezingen te laten weten welke richting het kabinet op wil met de belastinghervormingen. Dat zegt GroenLinks-partijleider Bram van Ojik vanmiddag in NRC Handelsblad. Van Ojik stelt een aantal harde voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat GroenLinks kan instemmen met een nieuw belastingstelsel.

Van Ojik: „We willen dat er twee doelstellingen aan het nieuwe belastingplan worden toegevoegd. Het moet niet alleen leiden tot meer werkgelegenheid, maar ook tot minder ongelijkheid en vermindering van de CO2-uitstoot.”

Dat zijn voor GroenLinks harde voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat GroenLinks kan instemmen met nieuw belastingstelsel. Wat Van Ojik betreft komen daarom het progressief belasten van grote vermogens, het verhogen van de energiebelasting voor grootverbruikers en de aanpak van belastingontwijking op de onderhandelingstafel te liggen.

Geen extra bezuinigingen

Alle partijen willen dat een nieuw belastingstelsel leidt tot een lastenverlichting voor werk, maar verschillen van opvatting over de vraag hoe dat betaald moet worden. GroenLinks verzet zich tegen een lastenverlichting opgebracht door extra te bezuinigen op zorg en sociale zekerheid en bepleit een lastenverschuiving.

Van Ojik: "Het CDA en D66 willen de noodzakelijke lastenverlichting mogelijk maken door extra bezuinigingen. Voor die lijn kiezen wij niet. Het kabinet zelf hoopt op toekomstige meevallers op de begroting. Ik ben niet tegen meevallers, maar vindt dat we die niet moeten afwachten."

Van Ojik vindt dat Rutte en Samsom de kiezer helderheid moet bieden over de vraag met wie ze in zee willen gaan. CDA en GroenLinks staan volgens hem pal tegenover elkaar als het gaat om hun eisen over een nieuw belastingstelsel.