Met het sluiten van het pensioenakkoord buigt het kabinet voor de derde keer op rij naar rechts. “Nederland wordt feitelijk geregeerd door een vijfpartijenkabinet waarbij slechts twee partijen ministers leveren”, stelt Bram van Ojik in reactie op het pensioenakkoord.

Van Ojik: “Eerlijk delen en meer ambitie op werk: dat is wat de inzet zou moeten zijn. Met het pensioenakkoord is de tegenovergestelde keuze gemaakt. Vijftigplussers zonder werk betalen de rekening. Van de beloofde lastenverlichting voor werkgevers om werk goedkoper te maken blijft weinig over.”

In de gesprekken die GroenLinks met kabinet, coalitie en gedoogpartijen heeft gevoerd was de inzet van GroenLinks helder: eerder aftoppen van de pensioenvrijstelling voor hoge inkomens, zodat iedereen een beter pensioen kan opbouwen. Dan krijg je een eerlijk en rechtvaardig pensioen voor jong en oud, arm en rijk. Van Ojik is teleurgesteld dat daar niet voor is gekozen. Wel positief is hij over de mogelijkheden voor zzp-ers om pensioen op te bouwen.

GroenLinks heeft over het akkoord een debat aangevraagd. Dat zal nog deze week plaatsvinden.