Rechtse partijen moeten niet de overhand krijgen in de provincies en de Eerste Kamer. Want rechtse recepten werken niet. Ze leiden tot meer ongelijkheid, meer vervuiling en meer graaicultuur. Dat stelt GroenLinks partijleider Bram van Ojik in zijn speech op het congres van zijn partij.

Van Ojik: "Het rechts beleid heeft nog geen begin van een antwoord op de grote vragen van deze tijd: de opwarming van de aarde, hardnekkige werkloosheid, toenemende ongelijkheid, in Nederland en wereldwijd."

Daarom moet links uit zijn schulp kruipen. De kiezer weer een wenkend perspectief bieden, stelt Van Ojik. Hij heeft zijn eigen perspectief op papier gezet in een Agenda voor linkse politiek: vijf beloften aan de kiezer. Die agenda was beschikbaar voor de ongeveer 1250 leden die op het congres in Amersfoort waren afgekomen.

Van Ojik stelt vast dat Rutte en Samsom het kabinetsbeleid tot inzet hebben gemaakt van de komende Provinciale Statenverkiezingen. "Je moet het maar durven", zei hij. In zijn speech wijst hij onder andere op de 40 % jeugdwerkloosheid in de Schilderswijk, het groeiend aantal kinderen dat opgroeit in armoede en de massaontslagen in de zorg.