Van Tongeren: "Harde conclusies OVV over gaswinning Groningen"

De regering moet alle aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) uitvoeren, alle schade vergoeden en de gaskraan snel verder dichtdraaien naar 12 miljard kuub. Dat zegt Liesbeth van Tongeren nadat de OVV vandaag concludeerde dat haar aanbevelingen uit 2015 over gaswinning in Groningen niet zijn opgevolgd. Van Tongeren wil snel in debat met minister Kamp.

Liesbeth van Tongeren: “In 2015 zei de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat de winst voor Shell & Exxon voorop gestaan had bij de gaswinning, en niet de veiligheid van de Groningers. Ze kwamen met aanbevelingen om de veiligheid en het vertrouwen te herstellen. De regering nam alle aanbevelingen over, maar handelde daar dus niet naar."

GroenLinks vroeg Minister Kamp in juni 2016 in een motie of de OVV kon onderzoeken of de aanbevelingen echt uitgevoerd waren. Dat is volgens de OVV dus niet het geval. "De conclusies van de OVV zijn stevig," aldus Van Tongeren.

Minister Kamp moet nu wel het juiste te doen: ruimhartige, snelle en volledige vergoeding van de schade, de gaskraan in Loppersum echt volledig dichtdraaien en de gaswinning terugbrengen richting 12 miljard kuub. 

Van Tongeren: "Voor een debat over de gaswinning kreeg ik op de dag van de installatie van de nieuwe Tweede Kamer al een meerderheid, dus dat moet snel ingepland worden. Wat er in Groningen gebeurt is een ramp in slow motion en een schandvlek op de Nederlandse industriële geschiedenis.”