GroenLinks wil dat kolencentrales zelf aangeven voor hoeveel geld ze kunnen sluiten. De centrale die voor het minste geld dicht wil, gaat als eerste dicht. Dat kan eenvoudig via een besloten veiling. Zo wordt het een eerlijke deal: eerlijk ten opzichte van de eigenaar van de centrale, maar ook tegenover de belastingbetaler en vooral het milieu.

Liesbeth van Tongeren: “Kolencentrales zijn een grote bron van vervuiling en het sluiten van deze centrales zorgt ervoor dat we onze CO2-uitstoot enorm terugdringen. Door kolencentrales te laten bieden krijgen we een scherpe prijs voor het goede einddoel: het sluiten van vervuilende centrales. Ik wil dat minister Kamp zo snel mogelijk werk maakt van dit plan, zodat kolencentrales eenvoudig en snel dicht kunnen.”

Afgelopen december werd in Parijs een wereldwijd klimaatakkoord gesloten. Daar werden strenge klimaatafspraken gemaakt. Bovendien oordeelde de rechter in juni vorig jaar dat Nederland specifiek in het jaar 2020 minimaal 25% minder CO2 uit moet stoten. Door alle kolencentrales in Nederland te sluiten voldoet Nederland aan die uitspraak.