Verbied gebruik onkruidgif ook voor particulieren

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil dat het kabinet haast maakt met het doorvoeren van het verbod op het gevaarlijke gif Roundup dat wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel. GroenLinks wil dat het niet gif niet alleen verboden wordt voor professioneel gebruik, maar dat ook particulieren geen gebruik meer van het gif mogen maken.

Jesse Klaver: “Roundup brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid, voor zwangere vrouwen en voor dieren. Het kost onze drinkwaterbedrijven 6 tot 12 miljoen euro per jaar om glyfosaat uit ons drinkwater te filteren. Uit onderzoek blijkt dat in 44% van de urinemonsters het gif wordt aangetroffen. Er is voldoende reden om in te grijpen.”

Klaver is teleurgesteld over het feit dat er nog steeds geen uitvoering is gegeven aan de aangenomen motie Grashoff uit 2011. De motie regelt een verbod op het gebruik van Roundup voor het bestrijden van onkruid, maar het kabinet wil deze maatregel pas in 2018 invoeren.  Klaver wil dat dit verbod eerder ingaat en het verbod ook geldt voor particulieren, die nu buiten het verbod op het gebruik van gif blijven.

“Waarom mogen mensen dit gif in hun eigen tuin spuiten? Er zijn immers genoeg alternatieven voor handen”, zegt Klaver.

Lees hier de meest gestelde vragen en antwoorden over Roundup