Vanwege de vele incidenten met en risico’s van zoutwinning wil GroenLinks een verbod daarop in een deel van Groningen en onder de Waddenzee. Er zijn meerdere lekkende putten geweest en er is kans op bodemdaling, aardbevingen en het lekken van diesel die wordt gebruikt bij de winning. Dit stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Van der Lee vandaag voor in het debat over de mijnbouw.

Van der Lee: “De Groningers hebben teveel te stellen gehad met gerommel in de bodem. Door de gestapelde mijnbouw van de gaswinning en de zoutwinning wordt de situatie steeds complexer en mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd omdat de mijnbouwbedrijven geen verantwoordelijkheid willen nemen. Onder de omwonenden heerst grote onrust en frustratie. Dat kan niet zo niet langer.”

Ook de Waddenzee moet worden ontzien: “De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst en is een ontzettend belangrijk natuurgebied. Het gebied is kwetsbaar en uniek, dat moeten we niet in gevaar brengen door zoutwinning.”

In Groningen wordt door de bedrijven Nedmag en AkzoNobel zout gewonnen. Met name over de activiteiten van Nedmag zijn er veel klachten. Er waren veel lekkages, de meest recente in april 2018 toen er zout en mogelijk diesel is weggelekt uit het zoutveld bij Tripscompagnie. GroenLinks wil een verbod instellen daar waar mijnbouw zich stapelt, ofwel waar gas én zout gewonnen wordt.  Voor de Waddenzee zijn er plannen om zout voor de kust van Harlingen te winnen. Hierbij zal diesel worden gebruikt om de zoutputten af te sluiten, met alle risico’s die daarbij horen. De risico’s dat giftige diesel de Waddenzee aantast zijn onaanvaardbaar. Daarom dient in dit gebied een verbod te gelden voor het gebruik van diesel in zoutwinning.