Met de woorden 'eens eruit, altijd eruit' wil minister Verdonk alle vreemdelingen die ooit eerder illegaal in Nederland verbleven levenslang verbannen. Ook als mensen om geldige redenen zoals zaken, huwelijk of studie legaal naar Nederland willen terugkomen en geen criminele antecedenten hebben. Een willekeurig voorbeeld hiervan is de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic van wie woensdag j.l. bekend werd dat ze legaal in Nederland mag studeren. Minister Verdonk wil de deur potdicht gooien, maar de vraag is of haar voorstel past in de terughoudendheid die dit kabinet zou betrachten en of het juridisch houdbaar is. Wat betreft GroenLinks blijft de deur open voor mensen die op legale wijze en om geldige redenen naar Nederland willen komen.
Naima Azough

Vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken & Integratie

1. Klopt het dat u voornemens bent de Vreemdelingenwet aan te scherpen om het onmogelijk te maken voor vreemdelingen die eerder illegaal in Nederland waren een legale verblijfsvergunning aan te vragen?
2. Waarom vindt u het gewenst dat mensen het onmogelijk gemaakt wordt op legale gronden een verblijfsvergunning aan te vragen, zonder dat er sprake is van criminele antecedenten?
3. Bent u het met mij eens dat het bijzonder ongewenst is mensen, enkel en alleen op grond van eerder illegaal verblijf in Nederland, voor eeuwig uit Nederland te verbannen? Zo nee, waarom niet?
4. Op welke manier wilt u dit voornemen juridisch vormgeven, aangezien het nu slechts mogelijk is een vreemdeling de toegang tot de procedure te ontzeggen en de mvv-aanvraag direct af te wijzen als deze vreemdeling tot ongewenst persoon is verklaard? Immers, illegaal verblijf is op zich niet strafbaar.
5. Bent u voornemens dit voorstel op alle types verblijfsvergunning van toepassing te laten zijn? Vindt u het humanitair gezien geoorloofd om mensen het onmogelijk te maken om bijvoorbeeld een medische behandeling in Nederland te ondergaan?
6. Houdt uw voorstel verband met de verblijfsprocedure voor de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic? Zo ja, op welke manier? Zou uw voorstel inderdaad betekenen dat iemand in vergelijkbare omstandigheden als Taïda Pasic nooit meer in Nederland zou mogen studeren?
7. Bent u het met mij eens dat dit soort voorstellen niet passen bij de terughoudendheid die uw missionaire minderheidheidskabinet van plan was in acht te nemen?

(Trouw, 21 juli 2006)