'Stinkverf', met chemische oplosmiddelen, draagt bij aan ozonsmog. Bovendien tast het de hersenen aan. Donderdag 25 september stemde het Europees Parlement in met strengere regelgeving voor 'vluchtige organische stoffen' in verf. "Verf op waterbasis heeft de toekomst", concludeert GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo tevreden.

Smog
"Als de politiek de afgelopen jaren geen maatregelen had genomen tegen de uitstoot van vluchtige organische stoffen, die smog veroorzaakt, dan was deze hete zomer voor heel veel mensen een ramp geweest", vat De Roo de noodzaak voor de maatregelen samen. Smogvorming in de steden was in de jaren '80 een groot probleem in Europa. Inmiddels is het probleem in veel steden verminderd, mede door Europese wetgeving. Ozonsmog zorgt voor benauwdheid en bij astmapatiënten is het zelfs levensbedreigend. Ook brengt de ozonvervuiling schade toe aan bossen en is het een krachtig broeikasgas.

Uitstoot vluchtige organische stoffen
Drie sectoren zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van vluchtige organische stoffen: auto's, fabrieken en huishoudens. Voor de eerste twee categorieën zijn inmiddels Europese maatregelen genomen. Zo is de brandstofkwaliteit verbeterd, zijn katalysatoren in nieuwe auto's verplicht en is de uitstoot van vluchtige organische stoffen bij het tanken middels speciale apparatuur teruggedrongen.

Schildersziekte
Bij de huishoudelijke stoffen is verf de grootste boosdoener. Inademing van de chemische oplosmiddelen breekt de hersencellen af. Dat leidt tot ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel (organisch psychosyndroom, OPS), in de volksmond spreekt men van de schildersziekte. De groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, pleitte voor afschaffing van alle 'stinkverf' met chemische oplosmiddelen. Daar bleek helaas geen meerderheid voor. Wel komt er een verbod op gebruik van kankerverwekkende stoffen in verf.

Verf op waterbasis
"Technisch is het inmiddels wel mogelijk om voor alle processen watergebaseerde verven te gebruiken. Zelfs de Duitse auto-industrie gebruikt inmiddels verf op waterbasis." Toch is De Roo blij met de regelgeving die het Europees Parlement donderdag 25 september goedkeurde. Voor veel EU-lidstaten die nog zo goed als geen regelgeving voor verf hebben, als Griekenland, België, Italië en Ierland, is dit een hele vooruitgang.

Nederland
In Nederland gaat de verfwetgeving verder dan dit voorstel. "In Nederland zijn schilders, drukkers en andere mensen die de hele dag met verf bezig zijn sinds januari 2000 tegen het inademen van teveel chemicaliën beschermd. In Nederland mag verf een maximum van 100 gram chemisch oplosmiddel per liter bevatten. De Europese regelgeving geeft slecht een ondergrens van 750 gram per liter." Om te zorgen dat de situatie in Nederland niet verslechtert, is er mede door de groenen een wijzigingsvoorstel gekomen dat lidstaten - als Nederland, Zweden en Denemarken - de mogelijkheid biedt hun strengere wetgeving te behouden. Dat voorstel kreeg de steun van een ruime meerderheid van het Europees Parlement.