De opstelling van de Nederlandse regering in de crisis rond Gaza, zoals minister Verhagen die vandaag verwoordde in zijn brief aan de Tweede Kamer, schiet ernstig tekort. Terecht zijn alle inspanningen nu gericht op een staakt het vuren dat een einde moet maken aan de Israëlische bombardementen en Palestijnse raketbeschietingen. Een duurzaam nieuw bestand en uiteindelijke vrede kunnen echter alleen worden bereikt als er dialoog met Hamas plaatsvindt en er voor alle partijen geloofwaardige internationale bemiddeling wordt gevonden. Als de EU een overtuigende rol wil blijven spelen in het vredesproces, dan zal er ook directe dialoog tussen de EU en Hamas plaats moeten vinden.

 

GroenLinks steunt het voorstel van minister Verhagen en zijn Deense ambtsgenoot om een EU missie in te zetten bij de grens van Gaza en Egypte om de wapentoevoer tegen te gaan, op voorwaarde dat de missie ook toeziet op het openstellen van de grenzen voor hulpgoederen. De missie moet uiteindelijk tot doel hebben om de blokkade van Gaza op te heffen, wanneer een wapenstilstand is bereikt. Hiervoor zou de missie niet alleen bij de grens met Egypte, maar ook bij de grens met Israël gestationeerd moeten zijn. De missie kan alleen effectief zijn als ook Hamas er mee instemt.

Het buitensporige geweld tegen Palestijnse burgers bereikte gisteren een nieuw dieptepunt, toen een VN-school in Gaza werd gebombardeerd, waarvan bekend was dat burgers daar beschutting zochten tegen het oorlogsgeweld. Ook deze aanval heeft minister Verhagen niet veroordeeld, terwijl er volgens de VN voor 99% zeker geen militanten aanwezig waren. Het aantal burgerslachtoffers loopt met het ingezette Israëlisch grondoffensief drastisch op, en bedraagt nu al zeker de helft van 700 Palestijnse doden, aldus de VN. Hoewel minister Verhagen in zijn brief aan de Tweede Kamer van vandaag zegt geschokt te zijn over de actie van Israël, veroordeelt hij deze vreemd genoeg niet. Deze reactie van hem en die van premier Balkenende lijken op stilzwijgende instemming met het disproportionele Israëlische geweld.

De eenzijdige veroordeling van Hamas door Verhagen is treurig en doet geen recht aan het feit dat ook Israël een belangrijke voorwaarde van het bestand met Hamas niet is nagekomen, namelijk het gedeeltelijk opheffen van de blokkade van Gaza. Hierdoor is de humanitaire situatie in Gaza de afgelopen 18 maanden dramatisch verslechterd. De zorgwekkende humanitaire situatie van Gaza heeft door de nieuwe ontwikkelingen afschuwelijke vormen aangenomen. Het Rode Kruis, World Food Program en de VN spreken van een grote humanitaire crisis.

Volgens GroenLinks staat de toevoer van hulpgoederen en brandstof los van een nieuw staakt-het-vuren. Gaza is door de blokkade een gevangenis ter grootte van Texel geworden, waar 1,4 miljoen Palestijnen een mensonwaardig bestaan leiden. Veel van deze mensen zijn in hun bestaan afhankelijk van hulpgoederen. Deze moeten dan ook onafgebroken Gaza bereiken.

Er is druk op Israël nodig om de ingezette oorlogsstrategie te beëindigen en deel te nemen aan nieuwe vredesbesprekingen. Dit moet onder andere gebeuren door de geplande intensivering van het EU associatieakkoord met Israël op te schorten. In de brief die minister Verhagen vandaag naar de Kamer stuurde, schrijft hij hier geen noodzaak toe te zien. Dit is onbegrijpelijk, gezien het disproportionele geweld dat Israël inzet in Gaza. GroenLinks Kamerlid Mariko Peters is ook van mening dat de Nederlandse doorvoer van wapens naar Israël direct stopgezet moet worden. Ze is zeer verontrust over aanwijzingen dat Israël gebruik maakt van clustermunitie en fosfor in haar aanvallen op het zeer dichtbevolkte Gaza.

 

 Mariko Peters was op woensdag 7 januari te gast bij Nova