Tweede Kamerlid Linda Voortman doet een dringend beroep op de coalitie om de regels voor het kinderpardon te verruimen. Zo wil zij dat de leeftijdsgrens van het kinderpardon wordt verruimd van 21 jaar naar 25 jaar. Vandaag vindt er in Den Haag een demonstratie plaats voor een ruimer kinderpardon.

Voortman: "Kinderen en jongeren die volkomen Nederlands zijn geworden de toegang tot ons land ontzeggen, dat treedt alle normen van beschaving met voeten. Er zijn weinig momenten waarop politiek leiderschap zo concreet het leven van mensen kan maken of breken. Teeven en Samsom kiezen ervoor de toekomst van kinderen die hier in Nederland thuis horen te vernietigen."

Staatssecretaris Teeven heeft beloofd nog naar de dossiers van 70 kinderen te kijken. Volgens Voortman zijn er echter ongeveer 600 kinderen die onder het kinderpardon zouden moeten vallen, maar niet aan de huidige regels voldoen. Zo wil zij dat de leeftijdgrens wordt opgerekt van 21 jaar na 25 jaar.

Om voor het kinderpardon in aanmerking te komen moet een kind voor zijn 13e een aanvraag hebben gedaan bij de IND. Mensen die al inmiddels twaalf jaar in Nederland zijn en nu ouder zijn dan 25 vielen onder het generaal pardon van 2007. In de leeftijdscategorie 21 tot 25 zitten echter jongeren die te oud zijn voor het kinderpardon, maar ook niet onder het generaal pardon vielen. De claim van de coalitie dat er altijd grensgevallen zullen zijn, gaat dus niet op als het gaat om de leeftijdsgrens zegt Voortman.

Voortman: "Na grote publieke druk dit najaar mag Wime in Nederland blijven. Maar er zijn nog veel meer jongeren met precies dezelfde situatie. Ik weiger te geloven dat ons land zo hardvochtig is om hen weg te sturen."

Voortman doet daarom een klemmend beroep op de coalitie om de regels van het kinderpardon te verruimen. Zij heeft een initiatiefnota geschreven waarin precies staat hoe de nieuwe regels volgens haar geformuleerd zouden moeten worden. Naast verhoging van de leeftijdgrens zouden ook kinderen die niet onder rijkstoezicht maar wel onder gemeentetoezicht stonden volgens de nota in Nederland mogen blijven. Daarnaast moet het kinderpardon verruimt worden zodat ook kinderen die geen asielaanvraag hebben gedaan maar een andere vergunning hebben gekregen onder het kinderpardon kunnen vallen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over moties van Voortman om het kinderpardon te verruimen.