Volgende week kiest het Europees Parlement een voorzitter uit haar midden. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg roept de socialisten - en dus ook de PvdA - op de progressieve optie te steunen.

Het kersverse Europees Parlement stemt volgende week in Straatsburg onder andere over het EP-voorzitterschap voor de komende twee en een half jaar. De christen-democraten en sociaal-democraten dreigen de baantjes aan elkaar te geven, door afwisselend een socialist en vervolgens een christen-democratische kandidaat te steunen. Gezamenlijk vormen deze twee fracties een ruime meerderheid. Buitenweg betreurt deze gang van zaken.

Deal
“De socialisten laten zich verleiden tot een voor hen veilige deal met de christen-democraten. Daarbij is een socialistische kandidaat gegarandeerd, maar parachuteren ze tegelijkertijd de conservatieve kandidaat voor de tweede periode: de Duitse christen-democraat Poettering”, aldus Buitenweg.

Progressiever alternatief
Dat terwijl er een progressiever alternatief voorhanden is. De liberalen en Groenen steunen de tegenkandidaat: de Poolse liberaal Geremek. Buitenweg: “Als de socialisten Geremek steunen, kan hun socialistische kandidaat de tweede termijn voor zijn rekening nemen en heeft het Europees Parlement de komende vijf jaar een progressiever gezicht en nemen we wind uit de zeilen van de conservatieven.”

Verkiezingsrethoriek PvdA
Dit zou ook in lijn zijn met de verkiezingsrethoriek van de PvdA. “Tijdens de campagne stelde Max van den Berg veelvuldig: 'een stem op Camiel is een stem op Silvio'. Maar nog maar net op het pluche hengelen de socialisten naar een akkoord met de partij van Silvio Berlusconi.”

Publiek debat
Op initiatief van de Campaign for Parliament Reform (CPR) gaan de kandidaten - de Spaanse socialist Borrell en de Poolse liberaal Geremek – dinsdagavond 13 juli met elkaar in debat. Buitenweg, een van de oprichters van deze hervormingsclubs, is blij en trots op deze ontwikkeling: “Openbaarheid en verlevendiging van het debat is een van de doelstellingen van de CPR. Het is goed te zien dat een openbaar debat steeds meer geïnstitutionaliseerd wordt bij interne verkiezingen van belangrijke publieke functies.”

Link: brief van Groenen aan Michiel van Hulten