Voor het derde jaar in successie kunnen Europeanen kiezen voor de slechtste lobby. Vier organisaties die het Europese lobbycircuit nauwlettend in de gaten houden, hebben deze prijs in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op de soms schimmige activiteiten die lobbyisten ontplooien om Europese wetgeving te beïnvloeden.

De verkiezing wint dit jaar aan belang, omdat de Europese Commissie eindelijk met voorstellen is gekomen om een gedragscode in te voeren voor de circa 20.000 lobbyisten die in de Brusselse wandelgangen rondlopen. Ook moet er een openbaar te raadplegen registratiesysteem komen.

Verplicht versus vrijwillig
GroenLinks verwelkomt de plannen van de Europese Commissie, maar heeft wel kritiek op het niet verplichtende karakter van het registratiesysteem waarvoor is gekozen. Kathalijne Buitenweg: "Door eerst de weg van zelfregulering te bewandelen denkt Europees Commissaris Kallas, die belast is met dit dossier, dat de rotte appels vanzelf verdwijnen. Dat lijkt me nogal naïef, waarom wordt er niet meteen gekozen voor een verplicht systeem in plaats van het eerst een jaar aan de lobbyisten zelf over te laten?" Buitenweg wil wel benadrukken dat met het belobbyen van parlementsleden op zich niks mis is. Iedereen staat vrij om wel of niet van de verstrekte informatie gebruik te maken. "Ik zie dan ook niet in waarom lobbyisten of consultancies huiverig staan tegenover een plicht om zich centraal te registreren."

Oordeel Europees Parlement
De komende maanden zal het Europees Parlement zich over de voorstellen van de Europese Commissie buigen waarbij er zich een meerderheid lijkt af te tekenen voor een verplicht registratiesysteem. EPACA, een Europese koepelorganisatie van grote consultancygroepen, die vaak in opdracht lobby-opdrachten uitvoeren, verzette zich in eerste instantie hiertegen met hand en tand. Op een hoorzitting die vorige week in het Europarlement werd georganiseerd bleek dat EPACA zich niet langer verzet tegen het verplichtende karakter. Het ziet er namelijk naar uit dat ook de financiële gegevens van cliënten in het register opgenomen moeten worden. Als de ene lobbyist zich dan wel registreert en de ander niet leidt dit volgens EPACA tot oneerlijke concurrentie, reden om de verplichting niet langer meer af te wijzen.

Nominaties
Dit jaar zijn voor de 'Worst Lobby Award' de volgende bedrijven en/of personen genomineerd:

  • BMW, Daimler en Porsche, drie Duitse producenten van luxe auto's, die op volle kracht lobbyen tegen de Europese plannen om vanaf 2012 de CO2-uitstoot per geproduceerde wagen drastisch te reduceren en hierbij vooral Duitse europarlementariërs voor hun karretje spannen.
  • Repsol, een Spaans olie- en gasconcern dat op oneigenlijke wijze probeert een stempel te drukken op het ontwikkelen van Europees beleid over agrobrandstoffen.
  • Etienne Davignon, deze Belgische graaf zetelt in de Raad van Commissarissen van de Franse energiereus Suez en geeft tegelijkertijd EU-commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel adviezen. Dit terwijl Suez zich steeds nadrukkelijker op de geprivatiseerde Afrikaanse energie- en watermarkt beweegt.
  • Cabinet Stewart, een consultancygroep, die werkt voor de denktank International Council for Capital Formation, een dekmantelorganisatie voor Amerikaanse tegenstanders van het Kyoto-Protocol.

Nieuw dit jaar is dat je ook kan kiezen voor de 'Worst Greenwash Award'. Deze prijs is in het leven geroepen voor het bedrijf dat er het beste in slaagt met reclame en PR-activiteiten een groen imago te verwerven, terwijl hun producten nog steeds veel milieuvervuiling veroorzaken. Kandidaten voor deze prijs zijn onder meer vliegtuigbouwer Airbus, wapenfabrikant BAE Systems, het Duitse Nucleair Forum en bijna onvermijdelijk het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil dat vorig jaar de winnaar werd van de 'Worst Lobby Award'.

Stemmen
Iedereen kan nog tot 24 november op de website van de 'Worst Lobby Award' stemmen. De uitslag zal tijdens een feestelijke ceremonie op 4 december in Brussel bekend worden gemaakt.

Zie ook: