In een gezamenlijke vergadering van het Partijbestuur en de Toezichtraad heeft partijvoorzitter Marjolein Meijer vanavond haar ontslag aangeboden. Ook Rik Grashoff heeft aangegeven zijn ontslag aan te bieden als Tweede Kamerlid.
 

Vorige week donderdag meldden Marjolein Meijer en Rik Grashoff aan de Tweede Kamerfractie, het Partijbestuur en de Toezichtraad dat zij sinds ongeveer een jaar, namelijk vanaf begin april 2017, een relatie hadden. Aan het eind van dinsdagmiddag kreeg het partijbestuur een signaal dat de relatie eerder is ontstaan en ook al speelde voor de verkiezingen van maart 2017.
 

Daarmee geconfronteerd gaven zowel Marjolein als Rik toe dat zij vorige week niet de volledige waarheid op tafel hebben gelegd. Dat nieuwe feit veroorzaakte een vertrouwensbreuk voor zowel Partijbestuur, Toezichtraad als Tweede Kamerfractie. Zowel Marjolein Meijer als Rik Grashoff hebben daarop hun ontslag aangeboden. Rik Grashoff stelt zijn zetel ter beschikking.

Leden geïnformeerd

Partijleider Jesse Klaver stuurde een mail naar de leden van GroenLinks:

Ik heb vervelend nieuws. Partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff hebben vanavond aangekondigd hun ontslag aan te bieden.

 

Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen: donderdag werd duidelijk dat Marjolein en Rik een relatie hebben. Zij zeiden toen: de relatie is begonnen in april vorig jaar.

 

Maar vanavond werd duidelijk dat al zeker een half jaar eerder er wat speelde tussen Rik en Marjolein. Dus ook al voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.

 

Het is niet aan anderen om te oordelen over de liefde tussen twee mensen. Over wie wat voelt voor wie. Wel is het zo dat, in een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, je blind op elkaar moet kunnen vertrouwen en zeker moet weten dat iemand de waarheid spreekt.

 

Vorige week leek het alsof Marjolein en Rik openheid van zaken gaven over hun relatie. We hebben toen stevig doorgepraat en indringend gevraagd: is dit het hele verhaal? Zo ja, dan kunnen we verder. Als vervolgens blijkt dat niet de volledige waarheid op tafel is gekomen, dat de relatie eerder is ontstaan, dan is het vertrouwen beschaamd.

 

Het is klote om op deze manier afscheid te moeten nemen van twee collega’s die veel voor onze partij hebben betekend. Vandaag baal ik. Morgen bouwen we samen verder aan onze idealen

 

We zien elkaar.

 

Groet,

 

Jesse Klaver