GroenLinks roept minister Kamp op de huidige stop op schaliegaswinning in elk geval te verlengen totdat de mijnbouwwet aangepast is. Zoals het nu is krijgt het rijk de inkomsten van de bodemschatten en inwoners, provincies, gemeenten en waterschappen de verantwoordelijkheid voor de negatieve gevolgen. Dat is niet van deze tijd.

In de mijnbouwwet moet de bovengrond een stevige rol spelen: gemeentes en provincies moeten kunnen meebeslissen over wat er in hun ondergrond gebeurt.  Ook moeten er meer criteria opgenomen zijn voor het gebruik van de ondergrond, zoals voorrang voor drinkwater en toepassingen voor schone energie.

Kamp ontwijkt al twee jaar het open gesprek met de mensen en organisaties die de gevolgen van zijn beleid voor de kiezen gaan krijgen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Voor welk probleem is schaliegas een oplossing? Om de huizen warm en de aardappels gaar te krijgen hebben we het niet nodig. We exporteren immers meer dan de helft van het Nederlandse aardgas."

Rond de 170 gemeenten en 9 provincies hebben, vaak op initiatief van GroenLinks, moties aangenomen tegen schaliegaswinning op hun grondgebied. Ook heeft de Kamerfractie van GroenLinks zelf ruim een jaar moeten aandringen op een Kamerdebat.  Kamp heeft het debat over nut en noodzaak gewoonweg overgeslagen. Van Tongeren: “Ik ben verbaasd over de werkwijze van de regering: eerst worden er vergunningen afgegeven voor boringen, dan wijst Kamp de gebieden aan waar het zou kunnen en als after thought komt er een onderzoekje naar nut en noodzaak."

GroenLinks wil een ambitieus klimaat- en energiebeleid dat Nederland klaarstoomt voor een echte duurzame economie.