Afgelopen dinsdag was het de Internationale Dag voor Biodiversiteit. Het is hard nodig om aandacht te vragen voor wereldwijde biodiversiteit. Nog nooit eerder stierven er zoveel diersoorten uit als vandaag de dag. Het Europees Parlement debatteerde daarom over nieuwe Europese regelgeving.

Onder biodiversiteit verstaan we de verschillende soorten leven op aarde. Biologen schatten de soortenrijkdom wereldwijd op 40 miljoen. Maar in de afgelopen 50 jaar alleen al zijn honderdduizenden plant- en diersoorten uitgestorven.

Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks: "De Europese Unie heeft zichzelf ten doel gesteld het verlies aan biodiversiteit voor 2010 te stoppen. Dat is absoluut noodzakelijk, want biodiversiteit is niet alleen belangrijk voor de natuur, maar is dat ook voor mensen. Zo levert biodiversiteit ons bijvoorbeeld levensreddende medicijnen. Behoud van soortenrijkdom is van levensbelang voor mens en milieu."

Wetgeving in Europa
Om de teruggang van biodiversiteit voor 2010 te stoppen is al veel wetgeving in de Europese Unie. Kathalijne Buitenweg: "Ondanks de bestaande wetgeving worden 1 op de 6 zoogdier-, 1 op de 9 vogel- en meer dan 1 op de drie amfibiesoorten met uitsterven bedreigd. Hier moet snel iets aan gedaan worden. Ik vind het belangrijk dat er snel nieuwe Europese maatregelen komen om de soortenrijkdom te behouden. Ik vind het belangrijk dat voortaan bij alle beslissingen rekening wordt gehouden met het effect ervan op de biodiversiteit."

Kosten verlies biodiversiteit
Biodiversiteit levert zogeheten 'ecosysteemdiensten' aan de samenleving. Voorbeelden daarvan zijn voedsel, schone lucht, drinkwater en grondstoffen zoals hout. Kathalijne Buitenweg: "De huidige natuurbeschermingswetten worden niet voldoende nageleefd. Slecht landgebruik en klimaatverandering versnellen het uitsterven van soorten nog eens. Ieder jaar dat we er niet in slagen om het verlies van soortenrijkdom te stoppen, lopen we miljarden euro's aan 'ecosysteemdiensten' mis. Dat bleek uit een deze week gepubliceerd onderzoek van de IUCN."

De vervuiler betaalt
Net zoals bij andere vormen van vervuiling zouden ook de kosten van biodiversiteitverlies moeten worden doorberekend aan de veroorzakers ervan. De teruggang in soortenrijkdom heeft grote gevolgen voor alle mensen. "Het is niet eerlijk om de kosten van biodiversiteitverlies af te wentelen op de hele samenleving. Diegenen die er verantwoordelijk voor zijn moeten er ook maar voor betalen. Bij de bouw van een snelweg bijvoorbeeld zou ingecalculeerd moeten worden hoeveel het verlies van biodiversiteit gaat kosten. Die kosten moet je dan gewoon doorberekenen in tolheffing voor het gebruik van die snelweg of hogere wegenbelasting", aldus Kathalijne Buitenweg.

Zie ook: