Minister Brinkhorst moet nu serieus werk gaan maken van de vernieuwing van de landbouw. Het rapport van de commissie Wijffels én de brede steun in de samenleving hiervoor moeten nu benut worden. GroenLinks zal daarom deze week bij de behandeling van de begroting LNV voorstellen om nu een pakket slimme maatregelen te nemen.

- Omschakelsubsidie ook voor varkens- en pluimveehouders. Zijmoeten (net als tuinders en melkveehouders) subsidie krijgen als zij omschalen naar biologische productie.

- Investeringspremie diervriendelijke stallen. Boeren die aanhikken tegen de forse investeringen voor nieuwe diervriendelijke stallen voor kippen en varkens. In België krijgen varkensboeren 30 procent van deze investeringen vergoed.

- De BTW op biologisch vlees wordt geschrapt, zodat het prijsverschil met vlees uit de bio-industrie kleiner wordt.

- Er moet een tijdelijke directie biologische landbouw komen op het departement. Deze moet ervoor zorgen dat de biologische sector in het beleid de aandacht gaat krijgen die zij verdient. Deze directie gaat het bestaande beleid door lichten op belemmeringen voor de biologische landbouw en hiervoor oplossingen aandragen en nieuwe afzetmarkten voor biologische producten stimuleren.

- De minister moet of het mogelijk is groene commissarissen aan te stellen in de Raden van Commissarissen van supermarktketens (naar analogie van de werknemerscommissaris bij bedrijven).

- Een veel gehoorde klacht van supermarkten is dat ze in Nederland onvoldoende biologische vlees aangeboden krijgen, terwijl boeren juist op zoek zijn naar supermarkten die hun producten willen afnemen. GL wil ketenmanagers worden aangesteld, die vraag en aanbod in de biologische keten bij elkaar brengen.

- Geen winstbelasting over biologische omzet. Over de biologische omzet hoeven winkelbedrijven niet langer winstbelasting te betalen.

De inkomenssteun voor boeren uit Brussel moet ingezet worden voor de omvorming van de landbouw. Dit kan al in 2002 starten Een deel van de inkomenssteun, die nu gericht is op bulkproductie, wordt als het aan GroenLinks ligt gebruikt om duurzame verandering in de landbouw te stimuleren. Dit kan reeds binnen de bestaande EG-regels. Een deel van de subsidies worden dan afhankelijk van de mate waarin boeren een bijdrage leveren aan agrarisch natuurbeheer, landschapsonderhoud, waterberging, recreatie of de openstelling van wandelpaden.

Marijke Vos