De GroenLinks mensenrechtenactivist Al Mansouri is volgens zijn zoon Adnan al-Mansouri in Iran veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor terrorisme. Al Mansouri komt op voor de rechten van de Arabische minderheid Ahwaz. Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) heeft in schriftelijke vragen de minister van Buitenlandse Zaken om opheldering gevraagd.

Peters hoopt dat de minister zich er wederom hard voor zal maken dat Nederlands ambassadepersoneel de heer Al Mansouri zo snel mogelijk kan bezoeken om met hem te spreken over de procesgang en zijn welzijn en hem zo goed als mogelijk is bij te staan. Schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de zaak Al Mansouri in Iran.

  1. Bent u op de hoogte van het bericht dat de heer Al Mansouri veroordeeld is tot 30 jaar celstraf in Iran?  Kunt u dit bericht bevestigen?
  2. Wat is uw oordeel over deze straf?
  3. Bent u van mening dat de heer Al Mansouri een eerlijk proces heeft gehad in Iran? Zo ja, waarop baseert u deze mening? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u bereid er bij de Iranese autoriteiten voor te pleiten dat Nederlands ambassadepersoneel zo snel mogelijk de heer Al Mansouri mag bezoeken om hem te spreken over zijn proces en zijn huidige situatie? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen? Zo nee, waarom niet?

 

Lees meer in het dossier op amnesty.nl