Verpleeghuizen maximaal 10% overhead

GroenLinks wil dat verpleeghuisinstellingen maximaal 10% besteden aan overheadkosten, zoals uitgaven aan administratie, reclame, managers en bestuur. Dat geld kan dan besteed worden aan betere zorg voor ouderen. Dit zal Linda Voortman vandaag voorstellen in het overleg in de Tweede Kamer over de verpleeghuiszorg.

Meerdere verpleeghuizen zijn nog te veel bezig met hun marktpositie in plaats van de zorg voor onze ouderen. Wat GroenLinks betreft moet het weer om liefdevolle zorg gaan, en niet om economische belangen.

Linda Voortman:  “Al die jaren van bezuinigingen heeft een rampzalig effect gehad op de verpleeghuiszorg: ouderen die onvoldoende zorg en aandacht krijgen, zorgmedewerkers die overbelast raken. Zij verdienen beter. Er moet niet alleen meer geld bij, maar het geld moet ook beter besteed worden: niet aan overhead, maar simpelweg aan goede zorg.”

GroenLinks stelt daarom een norm voor van maximaal 10% overhead. Als blijkt dat verpleeghuizen boven de 15% zitten, moeten ze met een afbouwplan komen zodat dit onder de 10% komt.