Op dit moment hebben jonge asielzoekers weinig tot niets te doen in de opvangcentra. Zij hebben bijna geen mogelijkheden om te werken of leren, terwijl ze op een leeftijd zijn waarop ze zich volop ontwikkelen. GroenLinks wil daarom asielzoekers tussen de 16 en 26 jaar verplichten om de taal te leren, onderwijs te volgen en/of te werken vanaf het moment dat ze zich hebben geregistreerd.

Asielkinderen zijn tot en met hun 15e leerplichtig, daarna is er niets voor hen geregeld. Een langdurige asielprocedure is voor asieljongeren een periode van stilstand waarin ze niet aan hun toekomst kunnen bouwen. Uit onderzoek blijkt dat asieljongeren snel depressief raken of andere gezondheidsklachten krijgen. Bovendien is het voor hen moeilijker om nog een plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Uiteindelijk krijgt twee derde van de asielzoekers  een verblijfsvergunning.

Linda Voortman: “We kunnen het jonge mensen niet aandoen om maanden stil te zitten. Deze jongeren moeten kunnen werken aan hun toekomst, of die nu in Nederland ligt of daarbuiten. Scholing en werk biedt structuur en vergroot de eigenwaarde.  Van niets te doen te hebben wordt niemand beter, de jongeren niet en ook de Nederlandse samenleving niet. Voor Nederlandse jongeren geldt al een scholings- of arbeidsplicht. Ik wil dat dit ook voor asieljongeren geldt.“

GroenLinks vraagt minister Asscher daarom om dit op te nemen in het plan van aanpak voor meer werk- en leermogelijkheden voor asielzoekers dat hij aan het maken is.