De commissie Sociale Zaken van het Europarlement wil de werknemersrechten van Europeanen beter handhaven, zo blijkt donderdag uit een stemming. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen ziet dit als een stap in de goede richting, maar wil snel een fundamentelere versterking van werknemersrechten bij grensoverschrijdende arbeid in de EU. “Het doel is dat een Poolse bouwvakker niet langer concurreert met een Nederlander omdat hij door een verschil in arbeidsvoorwaarden en sociale premies goedkoper is.”

Noodzaak van betere regels

Cornelissen bezocht vorige week samen met GroenLinks-leider Bram van Ojik de Eemshaven, waar veel buitenlandse werknemers uit andere EU-landen via postbusbedrijven en andere schijnconstructies onder slechtere arbeidsvoorwaarden werken dan Nederlandse werknemers. Cornelissen zag daar de noodzaak van betere naleving van regels voor de detachering van werknemers, een constructie waar veelvuldig misbruik van wordt gemaakt.

Vrij verkeer van diensten

Cornelissen: “Het vrij verkeer van diensten voor bedrijven in Europa mag de naleving van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden nooit in de weg zitten.”

Het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie geeft bedrijven het recht om tijdelijke opdrachten uit te voeren over de grens. Opdrachtgevers misbruiken echter dit recht om arbeidsvoorwaarden en sociale premies te omzeilen. De nieuwe handhavingsregels leggen afspraken vast over de aanpak van misbruik en samenwerking tussen Europese autoriteiten. Zo moeten bedrijven voortaan vooraf melden als zij een klus over de grens gaan uitvoeren. De arbeidsinspectie kan dan tijdig reageren als arbeidsvoorwaarden worden omzeild.

Arbeidsinspectie

De Europese Commissie stelde voor om de arbeidsinspecties van EU-landen te beperken in de controles die zij zouden kunnen uitvoeren, maar dankzij de inzet van de Groenen in het Europees Parlement is dat voorkomen. Arbeidsinspecties mogen de maatregelen nemen die zij nodig achten om er op toe te zien dat de regels voor detachering worden nageleefd.

Het Europarlement scherpte ook de ketenaansprakelijkheid van opdrachtgevers aan. Als zij bijvoorbeeld met onderaannemers en onder-onderaannemers werken, blijven ze aansprakelijk voor de naleving van werknemersrechten.

GroenLinks vindt de bescherming van werknemers in de oorspronkelijke regels voor de detachering van werknemers nog steeds te zwak en wil dat er opnieuw gekeken wordt naar de uitgangspunten in de detacheringsrichtlijn zelf.