GroenLinks vindt dat de Oekaze Kok, die ambtenaren verbiedt direct contact te hebben met parlementariërs, zijn langste tijd gehad heeft. Tweede Kamerlid Linda Voortman zal tijdens de begroting Binnenlandse Zaken bepleiten om de ‘Oekaze Kok’ te vervangen door een ‘Oekaze Plasterk,’ waarin transparantie en behulpzaamheid centraal moeten staan in plaats van geheimhouding.

Voortman wil door het terugdraaien van de Oekaze Kok ambtenaren de mogelijkheid geven om parlementariërs te informeren over feitelijke informatie. Op gemeentelijk niveau is die praktijk heel normaal. Ook zou het principe doorbroken moeten worden dat rapporten en onderzoeken niet zonder advies van het kabinet aan de Kamer worden gezonden.

Voortman: “Uiteindelijk beslissen de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Daarom moet de Tweede Kamer alle feitelijke informatie kunnen krijgen die nodig is voor een goede beslissing. Wij zien te vaak dat de regering nu vooral die informatie geeft die hen goed uitkomt. Of dat een rapport in een la blijft liggen tot het kabinet een relativerende reactie heeft geschreven. Bij het werk van de overheid moet transparantie centraal staan, niet de geheimhouding.”

Openheid moet volgens Voortman niet alleen het principe zijn in de relatie tussen overheid en parlement, maar vooral ook tussen overheid en burgers. Zij zal daarom voorstellen dat op de belastingaanslag die mensen ontvangen, vermeld staat waaraan de belasting die betaald moet worden zal worden uitgegeven. Zo zou iemand die 10.000 euro inkomstenbelasting moet betalen, kunnen zien dat er daarvan 2939 euro aan zorg wordt uitgegeven en 180 euro aan ontwikkelingssamenwerking. In Groot-Brittannië bestaat een dergelijk systeem al.

Voortman: “Nu hebben mensen soms het gevoel dat hun betaalde belasting in een zwart gat verdwijnt. Maar dit is natuurlijk niet zo. Mensen hebben het recht om te weten waar hun belastinggeld naartoe gaat en het overheidsbeleid wordt transparanter als dat al op je belastingaanslag vermeld staat.”