De Oostenrijkse regering komt haar verplichtingen ten aanzien van het Waarnemingscentrum tegen Racisme, niet na. Oostenrijks bestuurslid van het Centrum werd veroordeeld wegens een kritische opmerking over Haider. Kathalijne Buitenweg vraagt de Voorzitter van het Europees Parlement haar bezorgdheid te uiten en Schlüssel te wijzen op de verplichtingen.

GroenLinks in de Europese Unie

Voorlichter Hein Verkerk.

PERSBERICHT

Straatsburg,15 juni 2000,

Ordeverzoek van Kathalijne Buitenweg, GroenLinks inzake vervolging van voormalig Oostenrijks bestuurlid van het Europees Waarnemingscentrum tegen Racisme en Vreemdelingenhaat in Wenen.

Voorzitter,

De Oostenrijkse politicoloog en professor Anton Pelinka is strafrechtelijk vervolgd voor de volgende opmerking: “Haider heeft tijdens zijn carrière regelmatig opmerkingen gemaakt die het Nationaal Socialisme bagatelliseren. Zo heeft hij dodenkampen wel eens strafkampen genoemd. Haider is verantwoordelijk voor de nieuwe salonfähigheid van bepaalde nationaal socialistische standpunten en uitspraken.” Ik weet dat sommigen in dit huis wel eens hardere taal hebben gebezigd over de heer Haider.

De heer Pelinka was lid van het bestuur van het Europees Waarnemingscentrum tegen Racisme en Vreemdelingen in Wenen. Volgens de verplichtingen die de lidstaten bij het oprichten van het centrum zijn aangegaan zou hij ondersteuning moeten krijgen van de Oostenrijkse regering. Ondanks herhaaldelijke verzoeken om een medewerker heeft hij echter onvoldoende infrastructurele ondersteuning gekregen. In een persverklaring stelt de heer Schüssel dat in het licht van ervaringen de verdragsverplichtingen veel te hoog zijn.

De heer Pelinka is afgetreden omdat hij zich niet gesteund meent door de regering. Hij is vervangen door een lid van een van de regeringspartijen.

Ik weet dat de voorzitter zich altijd erg heeft ingespannen op het gebied van het bestrijden van racisme en vreemdelingenhaat. Ik heb haar speech gehoord tijdens de opening van het centrum in Wenen. En wij hebben een verantwoordelijkheid ten aanzien van het functioneren van de Europese instellingen. Ik zou u daarom willen vragen of u bereid bent contact op te nemen met de Oostenrijkse regering om uw bezorgdheid te uiten over de inperking van de vrijheid van meningsuiting, en de regering te wijzen op haar verplichtingen waar ze niet eenzijdig onder uit kan.

Link naar website van het Waarnemingcentrum