Voor elke nieuwe nieuwe koelkast, computer en koffiezetapparaat betaal je in Nederland een verwijderingsbijdrage. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo pleit voor een progressiever systeem. "Producenten als Philips worden totaal niet aangespoord hun tv's en koelkasten zo te ontwerpen dat hergebruik milieuvriendelijker en goedkoper wordt. Uiteindelijk moeten we tot minder afval en meer recyclebare onderdelen komen. Dit nieuwe voorstel stimuleert dat."

Zes miljoen ton afval

Europa produceert jaarlijks zo'n zes miljoen ton afval uit elektrische en elektronische apparatuur. Deze afvalberg groeit jaarlijks 5%. In Nederland bestaat het systeem van de verwijderingsbijdrage, een bijdrage voor demontage en recycling na 'overlijden' van het apparaat. Veel lidstaten hebben nog helemaal geen regeling voor het recyclen van dit afval. De Roo: "Het Nederlandse systeem maakt de fabrikanten lui. Verantwoordelijkheid van individuele producenten voor het afval betekent innovatie en vernieuwing en dat is uiteindelijk beter voor het milieu en goedkoper voor de consument. Als een computer twee maal zo lang meegaat, zijn de recyclingkosten twee keer zo laag."

Op de helling

Volgens het principe 'de vervuiler betaalt' worden de individuele producenten, als Philips, Sony of Indesit, verantwoordelijk voor het tweede leven van hun product. De Roo: "Bij het Nederlandse systeem van de verwijderingsbijdrage is het de consument die de vervuiling betaalt, dat is onrechtvaardig en onwenselijk." Door de nieuwe regeling verdwijnt het verwijderingsbijdrage-systeem waarschijnlijk in 2007, bij de inwerkingtreding van de EU-wetgeving. Over uiterlijk tien jaar moet het Nederlandse systeem vervangen zijn.

Inzamelen

Maar ook de consument moet aan de slag. In heel Europa mag de broodrooster, föhn en cassetterecorder niet meer bij het gewone afval gegooid worden. Eind 2005 moet zes kilo elektrisch en elektronisch afval per inwoner verzameld zijn. Gemiddeld produceert de Europese burger zo'n zestien kilogram elektrisch en elektronisch afval per jaar.

Woensdag 10 april 2002 heeft het Europees Parlement het voorstel aangenomen.