Het verzet van GroenLinks, de milieubeweging en bewoners tegen gevaarlijke boringen naar schaliegas heeft zijn eerste vruchten afgeworpen. Minister Kamp heeft besloten dat er meer onderzoek nodig is voor schaliegasboringen kunnen worden toegestaan en het verbod op schaliegasboringen met tenminste 1,5 jaar wordt verlengd. Zolang uitstel geen afstel betekent zet GroenLinks het pleidooi tegen schaliegasboringen in Nederland voort.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Het felle verzet tegen schaliegas heeft succes voor Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder maar voor Nederland zijn we er nog lang niet. Minister Kamp wil nu eerst een totaal onderzoek naar geschikte lokaties in heel Nederland. Ik wil geen uitstel van schaliegasboringen, maar afstel."

Schaliegas is een fossiele energiebron die alleen gewonnen kan worden door onder hoge druk water en chemicaliën in de grond te pompen. Daarmee wordt er niets gedaan voor het klimaat, maar ontstaan risico's voor natuur en milieu. Bovendien bestaat de kans dat het water dat in de grond zit vergiftigt raakt en neemt de kans op aardbevingen toe.

Van Tongeren: "De meeste Nederlanders willen een toekomst met schone energie, niet de laatste restjes fossiel met risico voor mens, natuur en milieu uit de aarde pompen. Wat mij betreft wordt de stop op schaliegasboringen permanent."

De Provinciale Staten van Friesland en van Overijssel hebben zich gisteren op initiatief van GroenLinks-fracties de eigen provincie schaliegasvrij verklaard. Eerder al namen de Staten van Gelderland en Flevoland moties aan om zichzel;f uit te roepen tot schaliegasvrij. De Provincie Brabant zal hoogstwaarschijnlijk einde van deze maand volgen.

Van Tongeren: "De provincies kiezen voor een duurzame toekomst en niet voor de doodlopende zijweg van meer fossiele energie. Schaliegasboringen zijn milieuvervuilend en kunnen risico's voor omwonenden meebrengen, dus het is zeer terecht dat steeds meer provincies zich schaliegasvrij verklaren."