GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman heeft afgelopen vrijdag aan de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek naar mogelijk oneigenlijk gebruik van Europese subsidieregelingen voor Wärtsilä in Zwolle. Wärtsilä heeft aangekondigd de vestiging in Zwolle te sluiten en te verplaatsen naar Triëst, GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman vreest voor ‘subsidie-hopping’.

De integrale schriftelijke vraag

De afgelopen jaren is door de nationale en lokale overheden en de Europese Investeringsbank miljoenen guldens subsidie en ontwikkelingskrediet verleend aan Wärtsilä in Zwolle. Ondanks dat er bij de vestiging in Zwolle met winst wordt geproduceerd en de orderportefeuille goed is gevuld, heeft de Finse motorenfabrikant besloten de productie in zijn geheel over te brengen naar de vestiging in het Italiaanse Triëst. Dit betekent een direct verlies van 700 banen en mogelijk nog honderden banen bij de toeleveranciers.

Bouwman: “Behalve ernstig verlies van werkgelegenheid betekent productieverplaatsing ook een enorme kapitaalvernietiging en het wegsluizen van met Nederlands ontwikkelingskrediet vergaarde kennis. Daarom wil ik dat de Europese Commissie op korte termijn een onderzoek instelt naar de afspraken tussen de Italiaanse overheid en Wärtsilä bij de overname van het voormalige staatsbedrijf in Triëst.”

Ook wil Bouwman weten welke afspraken ten aanzien van baangaranties voor de 1800 werknemers zijn gemaakt en of afspraken op enigerlei wijze aanleiding geven tot oneigenlijke productieverplaatsing tussen de vestigingen van Wärtsilä. “Ik ben ook erg benieuwd of er financiële en niet financiële incentives van de kant van de Italiaanse overheden, eventueel via Europese fondsen, worden verstrekt om deze oneigenlijke productieverplaatsing te faciliteren. Ik heb een donker vermoeden dat er hier sprake is van ‘subsidiehopping’”, aldus Bouwman. Mocht dit vermoeden gegrond zijn, dan pleit Bouwman voor opschorting van overplaatsing van Wärtsilä totdat volledige duidelijkheid is gegeven.

Aanstaande woensdag heeft de Nederlandse minister van Economische Zaken Jorritsma een gesprek met de top van het Wärtsilä-concern.

Schriftelijke parlementaire vraag

Datum: 30 november 2001

Indiener(s): Theo Bouwman, (GroenLinks) Nederland

Betreft: Dreigende sluiting fabriek Wärtsilä in Zwolle en vermeende geheime afspraken over baangaranties bij overname van Wärtsilä vestiging in Triëst

Tekst: Onlangs heeft de Finse motorenfabrikant Wärtsilä besloten, ondanks het feit dat er met winst geproduceerd wordt en de orderportefeuille goed gevuld is, de productie van de Nederlandse vestiging (Zwolle) in het geheel over te brengen naar de vestiging in Italië (Triëst). Dit betekent het direct verlies van 700 banen en mogelijk nog honderden banen bij de toeleveranciers. Aangezien bedrijfsresultaten niet direct aanleiding geven tot deze bedrijfssluiting, bestaat de vrees dat er sprake is van oneigenlijke beweegredenen.

De afgelopen jaren is door de nationale en lokale overheden en de Europese Investeringsbank miljoenen guldens subsidie en ontwikkelingskrediet verleend. Behalve ernstig verlies van werkgelegenheid betekent de productieverplaatsing ook een enorme kapitaalvernietiging en het wegsluizen van met Nederlands ontwikkelingskrediet ontwikkelde kennis.

1) Wil de Commissie daarom op korte termijn onderzoeken en rapporteren welke afspraken tussen de Italiaanse overheid en Wärtsilä zijn gemaakt bij de overname van het voormalige staatsbedrijf in Triëst door Wärtsilä; afspraken ten aanzien van baangaranties (voor de 1800 werknemers) ofwel andere afspraken die op enigerlei wijze aanleiding geven tot oneigenlijke productieverplaatsing tussen de vestigingen van Wärtsilä ?

2) Wil de Commissie verder onderzoeken welke financiële en niet financiële incentives van de kant van de Italiaanse overheden al dan niet via Europese fondsen zijn of worden verstrekt om deze oneigenlijke productieverplaatsing te faciliteren?

3) Is de Commissie met vraagsteller van oordeel dat deze zaak een voorbeeld is van het oneigenlijk gebruik van financiële en andere incentives en een voorbeeld is van subsidieshopping; mocht dit het geval zijn, zal de Commissie hiertegen maatregelen nemen, inclusief het opschorten van de productieverplaatsing hangende het onderzoek?