Het tv-programma Reporter onthulde vorige week de mogelijke onveilige situatie van de kerncentrale in Petten. Deze onderzoeksreactor is eigendom is van het Europese Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek. Gezien de grote en onomkeerbare gevolgen van ongelukken met radioactief materiaal heeft GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo de Europese Commissie gevraagd de reactor in Petten stil te leggen.

schriftelijke vraag

Reporter meldde 26 september dat een lek in het koelsysteem van de kerncentrale in Petten het droogvallen van de reactorkern tot gevolg kan hebben, waarna de reactorkern kan smelten en ontploffen, en een dodelijke nucleaire ramp tot gevolg kan hebben.

Veiligheid gaat boven alles bij kerninstallaties, vindt De Roo. Hij neemt dan ook geen genoegen met de brief die de Tweede Kamer van de Nederlandse milieustaatssecretaris Van Geel ter verklaring heeft gekregen. De Roo: "Uit de brief van Van Geel blijkt dat er van overheidswege nooit een serieus en grondig onderzoek naar het mogelijk droogvallen van de reactorkern is gedaan. Toch stemt Van Geel in met de conclusie van een rapport van de Kernfysische Dienst, dat in geval van een breuk geen risico van ontploffing bestaat. Zonder grondig onderzoek is dat een weinig gefundeerde conclusie." De uitzending van Reporter, waarin professor Andriesse meedeelt dat er wel degelijk een risico is, versterkt het gevoel dat er wel degelijk een risico is.

De Roo stelt voor de Hoge Flux Reactor in Petten uit voorzorg tijdelijk stil te leggen, tot duidelijk is hoe het met de veiligheid van de centrale staat. Dit voorstel heeft hij 1 oktober voorgelegd, middels een schriftelijke vraag, aan de Europese Commissie.



Schriftelijke parlementaire vraag

Datum: 1 oktober 2002

Indiener(s): Alexander de Roo, (GroenLinks) Nederland

Betreft: Veiligheid Hoge Flux Reactor in Petten

Tekst:

Nuclear Research and consultancy Group (NRG) verzorgt de bedrijfsvoering van de zogeheten Hoge Flux Reactor in Petten, welke eigendom is van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie.

Het tv-programma Reporter onthulde op 26 september 2003 op basis van documenten uit de centrale zelf dat een groter of kleiner lek in het koelsysteem kan uitdraaien op het droogvallen van de reactorkern en mogelijk tot het smelten van de reactorkern ('kan niet met absolute zekerheid worden uitgesloten').

In de jaren tachtig werd het 'Veldman scenario' (een breuk in de koelleiding) ontwikkeld. Dit scenario is uitgebreid geanalyseerd door een werkgroep waarvan ook oud-operator Veldman deel uitmaakte. De NRG acht de kans van het voordoen van het scenario bleek voor extreem klein en de mogelijke consequenties hoewel serieus, zonder gevolgen voor de omgeving.

De reactor zou tijdens de stillegperiode grondig moeten worden onderzocht op alle mogelijke veiligheidsproblemen.

Staatssecretaris Van Geel (milieu) laat over deze kwestie veel onduidelijkheid bestaan. Uit zijn brief aan de Tweede Kamer blijkt wel dat er van overheidswege nooit een serieus en grondig onderzoek naar het mogelijk droogvallen van de reactorkern is gedaan ('gezien de toen geldende internationale praktijk om researchreactoren niet aan dit soort analyses te onderwerpen'). Onduidelijk is waar Van Geel de mening van zijn Kernfysische Dienst (KFD) op baseert dat er in geval van een breuk geen risico op een ontploffing bestaat.

Is de Commissie met mij van mening dat bij kerninstallaties de veiligheid altijd boven alle twijfel verheven moet zijn?

Is de commissie met mij eens dat de Hoge Flux Reactor in Petten uit voorzorg tijdelijk wordt stilgelegd, totdat de ernstige problemen met de veiligheid van deze reactor zijn opgelost?