De eurocommissarissen Wallström en Barnier gaven deze week aan geen geld te willen steken in het megalomane plan om water van Noord-Spanje naar Zuid-Spanje. "Daarmee kan Aznar het waterplan wel op zijn buik schrijven", aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

Het waterplan, Plan Nacional Hydrologico, omvat een achthonderdtal maatregelen om de waterloop van de rivier de Ebro om te buigen naar Zuid Spanje. De Roo heeft de afgelopen jaren in het Europees Parlement hard tegen dit plan gestreden. De eurocommissarissen Wallström voor milieu en Barnier voor regionale ontwikkeling gaven deze week te kennen niet bereid te zijn het megalomane plan financieel te steunen.

De Roo is opgelucht: "Wallström vindt dat steun aan het plan iedere pretentie van de Europese Commissie om een duurzame ontwikkeling te willen bevorderen ongeloofwaardig zou maken. Nu de Europese Commissie de hand op de knip houdt, is het plan onuitvoerbaar. Zo vlak voor de Spaanse verkiezingen zal Aznar hier niet blij mee zijn, maar voor de groene Spanjaarden is het goed nieuws."