De villabelasting kan toch worden ingevoerd. GroenLinks gaat samen met de PvdA, SP en ChristenUnie een nieuw initiatiefwetsvoorstel indienen voor de villabelasting voor huizen boven 1 miljoen euro. Het kabinet heeft plannen daarvoor uitgekleed door de grens van 1 miljoen toch weer te indexeren voor inflatie. GroenLinks wil die indexatie afschaffen, waardoor langzamerhand meer dure huizen onder de hoge belasting komen te vallen.

Het oorspronkelijke voorstel, van het vorige kabinet, werd onlangs door minister de Jager van Financiën ingetrokken. Staatssecretaris Weekers van Financiën zei in het debat met de Tweede Kamer, dat als het kabinet niks zou doen, over twintig jaar ook huizen die nu 4,5 ton waard zijn al onder de villabelasting vallen. En over dertig jaar ook de huizen die nu 3,5 ton waard zijn. Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis:

Het kabinet wil het welvarender deel van de natie in de periode tot 2040 een ,,cadeautje van 20 miljard euro’’ geven.

Nu komt er opnieuw een voorstel voor de villabelasting. In een tijd waarin middeninkomens en lagere inkomens wordt gevraagd in te leveren, waarin de kosten van huren en zorg stijgen, waarin de salarissen van leraren en politieagenten worden bevroren, is het niet meer dan redelijk dat de eigenaren van een villa wordt gevraagd ook een bijdrage te leveren. GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie verwachten dan ook brede steun voor dit voorstel te vinden.

Het wetsontwerp zal in essentie hetzelfde zijn als het voorstel dat Jan Kees de Jager indiende toen hij staatssecretaris van Financiën was in het vorige kabinet, en dat hij onlangs als minister heeft ingetrokken. Destijds vond De Jager dat het kabinet met de maatregel ook een bijdrage zou moeten vragen van hogere inkomens c.q. meer-vermogenden aan de lange-termijn houdbaarheid van de collectieve voorzieningen. GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie delen de mening van de minister en zien hierin steun voor hun voorstel.