Het Europees Parlement stemde deze week over een voorstel om voortaan van iedereen, die een visum aan moet vragen om Europa binnen te mogen een gelaatsscan te maken en tien vingerafdrukken te nemen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg zet grote vraagtekens bij dit voorstel.

De gelaatsscans en vingerafdrukken zouden na afname maar liefst vijf jaar opgeslagen worden in een database. Het doel is om criminaliteit en terrorisme in Europa aan te pakken. Buitenweg wil deze zaken ook aanpakken, maar vraagt zich af of dit de juiste en meest effectieve methode is om dat doel te bereiken. "Al die apparatuur en die databases kosten klauwen vol met geld die ook kunnen worden besteed aan maatregelen waarvan we zeker weten dat ze iets opleveren. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de samenwerking tussen politiediensten", aldus Buitenweg.

Fraude
Ook benadrukt Buitenweg de fraude omtrent technieken rondom het afnemen van vingerafdrukken. "Afgelopen week hebben we nog gezien hoe eenvoudig het was om het vingerafdrukkenbetaalsysteem van de supermarkt Albert Heijn te misleiden. Deze nieuwe technieken zijn net als andere niet waterdicht. Identiteitsfraude wordt door het blind vertrouwen in het verzamelen van biometrische gegevens juist eenvoudiger, omdat niemand zelf meer oplet. Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van misdaad.”

Bestrijding kinderhandel?
In het voorstel staat ook dat er vingerafdrukken van kinderen vanaf zes jaar moeten worden afgenomen om onder andere kinderhandel in Europa te bestrijden. Volgens GroenLinks is dit niet betrouwbaar en de maatregel disproportioneel. Buitenweg: "Er is geen onderzoek gedaan in hoeverre vingerafdrukken van kinderen betrouwbaar zijn. Vingerafdrukken veranderen wanneer kinderen ouder worden en voor zover ik weet zijn daar nog geen technische oplossingen voor. Maar nog afgezien hiervan vind ik het van de gekke om van al die kinderen vingerafdrukken te nemen, terwijl dat geen absolute noodzaak is. Een leeftijdsgrens van 14 jaar zou ik nog enigszins logisch vinden, omdat daar ervaring mee is bij andere databases."

Zie ook: