Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie gevraagd het verbod om vloeistoffen aan boord van vliegtuigen mee te nemen, kritisch te bekijken. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt een kritische blik niet ver genoeg gaan. Zij pleitte ervoor het verbod in zijn geheel af te schaffen.

In de oproep van het Europees Parlement staat dat het verbod van vloeistoffen in handbagage herzien dient te worden. Het moet worden afgeschaft als de effectiviteit van de maatregel niet kan worden aangetoond. Bovendien eist het Europees Parlement dat de hoeveelheid vloeistof die in de handbagage is toegestaan wordt verhoogd. Volgens Buitenweg is er maar één oplossing: "schaf de maatregel nu meteen en in zijn geheel af totdat het nut van het verbod wetenschappelijk is aangetoond."

Geen wetenschappelijk bewijs
"Er is momenteel geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het verbod op vloeistoffen in de handbagage van vliegpassagiers leidt tot het beoogde doel. De dreiging van terrorisme in de luchtvaart is door de maatregel niet afgenomen. Ook blijkt dat gevaarlijke explosieven in vloeistoffen door röntgen-apparatuur op de vliegvelden niet opgespoord kunnen worden", aldus Buitenweg.

Geen veiligheidsmaatregel
Volgens Buitenweg kun je de maatregel niet meer als veiligheidsmaatregel verkopen aan passagiers: “De maatregel creëert een schijnveiligheid en is meer bedoeld om passagiers gerust te stellen. Men confronteert vliegtuigreizigers dus onterecht met ongemakken en oponthoud. Indien je niet meer goed kunt uitleggen waarom de maatregel er is, moet je er eenvoudigweg mee stoppen."

Angstvallig stil
Er is meerdere malen aan de Europese Commissie gevraagd om bewijzen aan te leveren, maar het is angstvallig stil gebleven. "De Commissie heeft blijkbaar geen gegevens waaruit blijkt dat het risico op aanslagen door de maatregel is verminderd. Ik ben bang dat de schijnveiligheid een politieke reactie is op de gebeurtenissen in London", meent Buitenweg

Aanleiding van het verbod op vloeistoffen in handbagage boven de 100 milliliter was de ontdekking van een complot op het Londense vliegveld Heathrow in 2006. Verdachten wilden daar met explosieve vloeistoffen tien vliegtuigen kapen.

Zie ook: