Door een aangenomen motie van de ChristenUnie en GroenLinks wordt er nu een halt toegeroepen aan het gesleep met vluchtelingenkinderen. Als zij in Nederland terecht komen moeten zij heel vaak verhuizen van crisisopvang naar crisisopvang. Een gezin dat zes keer in een maand van hot naar her is verhuisd, is geen uitzondering. Dit creëert veel onrust en is slecht voor hun persoonlijke ontwikkeling. 

In de motie dragen Linda Voortman en Joel Voordewind (CU) staatssecretaris  Dijkhoff op om voorrang te geven aan gezinnen met kinderen en alleenstaande kinderen om in de noodopvang een plek te krijgen in plaats van in de crisisopvang. Op deze manier willen zij voorkomen dat zij zo vaak moeten verhuizen.

 

Voortman: “Ik ben blij dat de Tweede Kamer onze motie heeft gesteund. Gevluchte kinderen die hier komen zijn vaak getraumatiseerd en hebben al een enorm zware reis achter de rug op zitten. Zij hebben behoefte aan rust en stabiliteit, de wereld om hen heen is al zo onzeker. Het minste wat de Nederlandse overheid kan doen is ze wat rust gunnen door ze in één opvanglocatie te laten verblijven tijdens hun asielprocedure.  Door kleinschalige opvang mogelijk te maken, moet dit uitvoerbaar zijn.“

Eerder al pleitte Voortman ervoor om een einde te maken aan de crisisopvang, en in plaats daarvan in te zetten op kleinschalige opvang. Dat is niet alleen goed voor de vluchtelingen, maar ook voor gemeenten die zo beter zelf invulling kunnen geven aan de opvang en voor draagvlak onder omwonenden.